Головна Новини Здоров'я наше тіло Болі у правому підребер'ї
commentss НОВИНИ Всі новини

Болі у правому підребер'ї

Причиною виникнення дискомфорту з правого боку живота можуть бути хвороби печінки або жовчного міхура

20 травня 2021, 19:23 comments5029
Поділіться публікацією:

Людина — досить вразлива істота і не завжди вміє правильно визначити, які больові відчуття її турбують. Найчастіше, якщо ми відчуваємо біль у правому підребер'ї, то пов'язуємо його з ймовірними захворюваннями печінки. Однак причин, через які з'являється подібний дискомфорт, існує чимало, про що і розкажуть "Коментарі".

Болі у правому підребер'ї

Болі в правому боці можуть бути симптомами хвороби печінки. Фото з відкритих джерел

Праве підребер'я і правий бік — одне й те саме?

Не зовсім. Почнемо з того, що в анатомії передня черевна стінка людини умовно розділена на дев'ять частин. Праве підребер'я — одна з областей, що розташовується на т.зв. "верхньому поверсі".

Тут "сусідами" є різні внутрішні органи. Особливу увагу привертають як печінка, так і жовчний міхур. Також у цій області черевної порожнини частково проходять ободова і тонка кишка — одні з найважливіших частин кишечника, які забезпечують правильне травлення.

Варто відзначити, що можливим джерелом більшості проблем к правому підребер'ї дійсно може виявитися печінка. Вся справа в тому, що цей орган відповідає за безліч процесів в обміні речовин, а також по максимуму виводить різні токсини, які ми отримуємо з їжею, алкоголем або через зовнішнє середовище.

Якими бувають болі в правому підребер'ї?

Болі у правому підребер'ї - фото 2

Якщо у вас болить живіт між нижньою межею ребер до пупка, отже страждає саме підреберна зона. Такі больові синдроми часто ділять на два види.

• Гострий ("кинджальний"). Подібні відчуття можуть сигналізувати про наявність серйозних хвороб. Першочергово це є "візитною карткою"  печінкової коліки. Слід пам'ятати, що дискомфорт у випадку цього захворювання найчастіше проявляється з іншими ускладненнями. Людина може скаржитися на підвищене потовиділення, низький тиск, прискорене серцебиття, блювоту або нудоту.

• Тупий ("розпираючий"). В окремих моментах біль здатен з'явитися після прийому їжі, навантаження, неправильного положення тіла або ж виникнути абсолютно випадково. Також наявність тупого болю часом "дає сигнал" щодо прогресування гострого захворювання або ж наявності хронічного.

Що провокує біль у правому боці під ребром?

Варто відзначити, що наша багатостраждальна печінка, насправді, не має власних больових рецепторів. Тому навіть якщо в органу є проблеми, ми відчуємо біль винятково після того, як вона почне збільшуватися в розмірах. Це спровокує розтягнення її капсули. Також подібне може викликати накопичення рідини (найчастіше крові) навколо органу.

Дискомфорт у правому підребер'ї також здатен проявлятися через проблеми з жовчним міхуром або кишечником. Ці органи на недолік нервових закінчень "не скаржаться", тому сигнал про будь-яке запалення відразу надходить до мозку.

До слова, біль у правому боці може викликати навіть звичайне скупчення газів або ж кишкова непрохідність.

Про які захворювання сигналізує біль у правому підребер'ї?

Болі у правому підребер'ї - фото 3

Якщо під ударом опинилася печінка, то не можна виключати наявність запалення (ймовірно, через наявність гепатиту) або дегенеративних і склеротичних хвороб (гепатоз, цироз та інші). Також печінка може страждати від онкології — бути ураженою пухлинами.

Жовчний міхур має не менший "букет" імовірних захворювань. Це і холецистит, і жовчнокам'яна хвороба (одна з найчастіших!), і опісторхоз тощо.

Слід підкреслити, що неприємні больові відчуття в правому підребер'ї можуть проявлятися і через те, що страждає шлунок. Тому всілякі гастрити і виразки також здатні спровокувати наявність дискомфорту. Схожий ефект демонструють і захворювання 12-палої кишки.

Відзначимо, що деякі органи, розташовані далеко від правого підребер'я, теж здатні впливати на больові синдроми в цій області. У таких випадках у людини можуть бути запалені апендикс, маткові труби, яєчники або ж товстий кишечник.

Іноді біль настільки посилюється, що "віддає" в спину.

До слова, деякі із захворювань можна вилікувати тільки завдяки невідкладному втручанню хірурга. Найчастіше такий розвиток подій провокують ускладнення жовчнокам'яної хвороби — ниркові кольки і різні холецистити. Також не можна виключати "старий-добрий" апендицит.

Що робити, коли болить в боці? Як зняти біль у правому підребер'ї?

Болі у правому підребер'ї - фото 4

Початковою реакцією будь-якої людини на появу болю або тяжкості в цій зоні має бути звернення до лікарні. Сімейний лікар допоможе з'ясувати, який профільний фахівець вам необхідний, а потім призначить потрібний огляд. Пацієнт може потрапити як до хірурга, так і до терапевта або ж гастроентеролога, гепатолога тощо.

Якщо існує підозра на серйозне захворювання, людині проведуть спеціальний аналіз крові. Із його допомогою буде визначена лейкоцитарна формула, яка роз'яснить, чи є в організмі запалення і наскільки воно серйозне. Також медики можуть призначити додаткові УЗД або комп'ютерну томографію.

За словами лікаря-гастроентеролога клініки "Борис" Оксани Романенко, іноді біль у правому підребер'ї здатні перемогти одна-дві таблетки звичайної "ношпи". При цьому фахівець наголошує, що самолікування в подібних випадках — вкрай небажане.

Болі у правому підребер'ї - фото 5

Особливу увагу слід звернути на ймовірне підвищення температури. Якщо біль у боці супроводжується подібним явищем, до лікаря потрібно звернутися негайно.

Романенко також підкреслює, що болі в правому боці не можна лікувати теплими ваннами або компресами. Якщо ви не знаєте власного діагнозу, то подібні процедури можуть лише нашкодити, ускладнивши ситуацію.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, яку небезпеку становить неалкогольна жирова хвороба печінки і чому вчені настільки стурбовані.

Також на порталі ви можете дізнатися про народні способи лікування діареї.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини