Головна Новини Здоров'я онкологія Вчені знайшли спосіб, як налаштувати імунну систему проти раку
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені знайшли спосіб, як налаштувати імунну систему проти раку

Наша імунна система може з цим впоратися, якщо надати їй невелику підтримку

23 листопада 2020, 15:31 comments1142
Поділіться публікацією:

Вчені заявили про те, що Т-клітинна терапія химерним антигенним рецептором (CAR) — це найефективніша форма імунотерапії. Це процедура видалення імунних клітин у людини, щоб таким чином "натренувати" їх для атаки на певний тип ракових клітин. А через деякий час клітини знову повертають в організм, щоб продовжити лікування.

Вчені знайшли спосіб, як налаштувати імунну систему проти раку

Як налаштувати імунну систему проти раку. Фото: unsplash

Фахівці розповідають, що новий метод є ефективним у разі раку крові, але менш ефективним при серйозних пухлинах. Так відбувається тому, що "солідні" пухлини мають занадто широкий діапазон типів білків і клітин.

"Головною перешкодою для ефективної Т-клітинної терапії є те, що в більшості випадків не всі ракові клітини в межах однієї пухлини виглядають однаково. Часто спостерігається висока варіабельність цільового білка, що розпізнається Т-клітинами CAR всередині однієї й тієї ж пухлини — ефект, відомий як гетерогенність. Налаштовані CAR T-клітини дуже ефективні у знищенні ракових клітин, які експресують цільовий білок. Але, на жаль, вони не дуже добре вміють знаходити ракові клітини, в яких цей цільовий білок відсутній", — розповідає автор цього дослідження Пол Бівіс.

Експерт назвав також і дендритні клітини (ДК), які у звичайній ситуації ефективно вчать Т-клітини полювати. Вони можуть справжнім ключем до поліпшення імунотерапії.

"Коли ми об'єднали ці Т-клітини з лікарськими засобами, які додатково активують імунні клітини, з'ясувалося, що пухлини зменшуються набагато ефективніше", — підсумував Бівіс.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, якій категорії людей не страшний рак.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини