Головна Новини Здоров'я онкологія В Україні запрацював чат-бот, який допомагає безкоштовно лікувати онкохворих
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні запрацював чат-бот, який допомагає безкоштовно лікувати онкохворих

Телеграм-сервіс "розповість", в яких медичних установах і які послуги з лікування раку можна буде отримати безкоштовно

1 липня 2021, 15:22
Поділіться публікацією:

В Україні запрацював чат-бот, який допомагає безкоштовно лікувати онкохворих

В Україні чат-бот допомагатиме отримати безоплатні медпослуги з лікування онкології. Фото з відкритих джерел

Громадські організації України запустили чат-бот "Лікуйся", який зорієнтує в безкоштовних медичних послугах жінок, що зіткнулися з діагнозом "Рак молочної залози". Його мета — надати пацієнтам з онкологічними захворюваннями в доступній формі необхідну інформацію про лікування в рамках Програми медичних гарантій.

Реалізували проєкт дві громадські організації: "Ліки Контроль" і "Афіна. Жінки проти раку". Підтримку організаціям надали USAID/UK aid проєкту "Прозорість та підзвітність в державному управлінні та послуги/TAPAS" за сприяння Міністерства цифрової трансформації України й інформаційної підтримки Міністерства охорони здоров'я України.

"Ми бачимо потребу в донесенні інформації про безкоштовні послуги та лікарські засоби у боротьбі з раком, який щорічно забирає десятки тисяч життів в Україні. Для якісного втілення чат-бота ми проаналізували великий масив даних: реєстри установ охорони здоров'я, договори НСЗУ з онколікарні та інше. Однак наша головна мета — донести хворим із діагнозом "Рак" думка, що не потрібно опускати руки,  оскільки є реальні й доступні можливості лікування онкології", — розповіла голова ГО "Ліки Контроль" Наталія Гуран.

Чат-бот "Лікуйся" ("Лечись" — рус.) — це інструмент у месенджері Telegram, який допоможе жінкам, які захворіли на рак грудей, зорієнтуватися, в якому медичному закладі, які медичні послуги й в якому обсязі можна отримати безкоштовно. Користувач чат-бота вибирає послугу, після чого отримує покрокову інструкцію з необхідною інформацією.

"Багато пацієнтів не знають, які саме послуги в онкоцентрі є безкоштовними, тому існують стереотипи, що лікування онкології дуже дороге. Через це більшість відмовляється від нього. Чат-бот максимально легкий у використанні й доступний для всіх смартфонів і комп'ютерів. Звертаюся до пацієнтів та їхнім рідних, заходьте і перевіряйте необхідну інформацію", — закликала Вікторія Романюк, співзасновник ГО "Афіна. Жінки проти раку".

Також розробники чат-бота "Лікуйся" впевнені, що він допоможе відстояти право на безкоштовну медичну допомогу, запобігати виявам корупції в медзакладах, зокрема унеможливить нелегальну оплату послуг або лікарських засобів, які є в переліку Національної служби здоров'я України (НСЗУ) як безкоштовні для пацієнта.

За словами директора Департаменту розвитку електронної охорони здоров'я НСЗУ Дмитра Черниша, "трансформація системи охорони здоров'я покликана знизити катастрофічні витрати на лікування, які несуть пацієнти зі своєї кишені". З цієї причини на 2021 рік у програмі медичних гарантій передбачена рання діагностика раку і лікування онкозахворювань — хіміотерапевтичне та радіологічне. Також запроваджено новий пакет лікування і супроводу пацієнтів із гематологічними та онкогематологічними захворюваннями, в якому швидко зорієнтуватися і допоможе новий телеграм-сервіс.

Ознайомитися з чат-ботом можна за посиланням: https://t.me/likuysia_bot.

Нагадаємо, "Коментарі" публікували перелік звичок, які, на думку медиків, захищають від онкології.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини