Рубрики
МЕНЮ
Кречмаровская Наталия
Щитоподібна залоза — надзвичайно важливий орган. Він контролює метаболізм, енергію та гормональний баланс. Рак щитоподібної залози називають одним із найпоширеніших ендокринних видів онкології. Спеціалісти поки не визначили точні причини виникнення хвороби, однак зазначають, що харчування допоможе у профілактиці захворювання.
Щитоподібна залоза. Ілюстративне фото
Зменшити ризик розвитку раку щитоподібної залози допоможе дієта з високим вмістом клітковини, антиоксидантів та мінералів. Спеціалісти радять додати до раціону:
Овочі та фрукти: особливо темно-зелені листові (шпинат, капуста), морква, броколі, ягоди, цитрусові. Вони містять антиоксиданти, які борються з клітинними мутаціями.
Цільнозернові продукти: овес, коричневий рис, кіноа. Ці продукти є джерелом клітковини, яка покращує травлення та знижує запалення.
Бобові: сочевиця, нут, квасоля. Вони багаті на флавоноїди, що мають протиракову дію.
Риба та морепродукти: лосось, тунець, креветки. Продукти містять селен, йод та омега-3, які підтримують гормональний баланс.
Горіхи та насіння: особливо бразильські горіхи. Ці продукти багаті на селен, який захищає тканини щитоподібної залози.
За даними спеціалістів, деякі продукти можуть підвищити ризик розвитку раку щитоподібної залози або заважати лікуванню:
Надмірна кількість йоду: хоча йод необхідний, його надлишок (особливо з морськими водоростями) може викликати дисбаланс гормонів.
Соя та соєві продукти. Вони містять ізофлавони, які можуть порушувати засвоєння гормонів щитоподібної залози.
Сирі хрестоцвітні овочі: броколі, цвітна капуста, капуста. Продукти містять гойтрогени, які у великих кількостях можуть заважати засвоєнню йоду. Їхню активність знижує варіння.
Оброблені продукти: ковбаси, чипси, солодощі. Вони містять трансжири, цукор та консерванти, що сприяють запаленню.
Алкоголь та надмірна кількість кофеїну. Вони можуть порушувати гормональний баланс та знижувати ефективність лікування.
Нагадаємо: портал “Коментарі” писав, які продукти захистять від раку матки.