Рубрики
МЕНЮ
Кречмаровская Наталия
Одним із найпоширеніших видів онкології у світі називають рак кишківника (колоректальний рак). Як зазначають спеціалісти, до 80% випадків цього захворювання призводить харчування та спосіб життя. Це означає, що правильний раціон може суттєво знизити ризик розвитку захворювання. Які продукти варто обирати, розповідаємо далі.
Кишківник. Ілюстративне фото
Спеціалісти радять додати в раціон наступні продукти:
Овочі та фрукти з високим вмістом клітковини. Кращий вибір — це броколі, капуста, морква, яблука, цитрусові. Всі вони сприяють швидкому проходженню їжі через кишківник, зменшуючи контакт слизової з канцерогенами.
Цільнозернові продукти - овес, коричневий рис, кіноа, цільнозерновий хліб. Ці продукти є джерелом магнію, вітамінів і клітковини. Вказані продукти покращують мікрофлору кишківника та знижують запалення.
Бобові - сочевиця, нут, квасоля. Вони містять флавоноїди та антиоксиданти, які пригнічують ріст пухлин. Також вони живлять корисні бактерії в кишківнику.
Риба — лосось, скумбрія, сардини. Корисна риба, яка багаті на омега-3 жирні кислоти, що мають протизапальні властивості. Дослідження показують, що заміна червоного м’яса на рибу знижує ризик раку прямої кишки.
Йогурт та пробіотики. Продукти із живими культурами підтримують баланс мікрофлори, що важливо для імунітету та зниження запалення.
Горіхи — мигдаль, волоські, кеш’ю. Продукти містять вітамін Е, селен і клітковину. Регулярне споживання горіхів допоможе також знизити ризик рецидиву раку кишківника.
Спеціалісти назвали також продукти, яких потрібно уникати, щоб зберегти здоров'я кишківника та мінімізувати ризик розвитку раку. Серед них:
Червоне та оброблене м’ясо — ковбаси, бекон, сосиски. Ці продукти містять канцерогенні сполуки, особливо при смаженні на високих температурах.
Алкоголь - регулярне споживання пошкоджує клітини кишківника та сприяє запаленню.
Ультраоброблені продукти — чипси, солодощі, напівфабрикати. Вони містять трансжири, цукор і консерванти, які шкодять мікрофлорі.
Цукор та рафіновані вуглеводи — білий хліб, солодкі напої, випічка. Вказані продукти призводять до інсулінорезистентності та ожиріння.
Нагадаємо: портал “Коментарі” писав, що потрібно їсти, щоб не захворіти на рак печінки.