Головна Новини Здоров'я онкологія Новий спортивний тренд допоможе захистити організм від раку
commentss НОВИНИ Всі новини

Новий спортивний тренд допоможе захистити організм від раку

Харчова добавка для тренувань може захистити організм від розвитку раку

18 липня 2025, 15:54
Поділіться публікацією:

Останній тренд у сфері здорового способу життя — соки з броколі — допомагають не тільки зробити м'язи витривалішими, а й захистити організм від раку.

Новий спортивний тренд допоможе захистити організм від раку

Спорт. Ілюстративне фото

Спочатку напій з молодих пагонів броколі, лимонного соку та цукру пропагували, як добавку для тренувань та спорту. Цей еліксир, розроблений експертами Каролінського інституту та Шведської школи спорту та здоров'я у Стокгольмі, містить надзвичайно високу кількість речовин, які називаються ізотіоціанати (ITC), пише видання Daily mail. 

“Це органічні сполуки, що містяться в овочах, таких як броколі, які допомагають протидіяти накопиченню молочної кислоти — природного продукту життєдіяльності, що накопичується в м’язах під час фізичних навантажень. Приймаючи дозу ITC перед тренуванням, спортсмен або ентузіаст фітнесу може довше навантажувати своє тіло”, — пише видання.

Проте це не єдина користь для здоров'я, пов'язана з броколі. Попередні дослідження пов'язували вживання цього овоча зі зниженням ризику раку. Результати іспанського дослідження, оприлюднені у 2024 році показали, що люди, які їли більше броколі, мали меншу ймовірність розвитку раку. 

А китайське дослідження, також опубліковане у 2024 році, показало, що регулярне вживання броколі понад три рази на тиждень пов'язане з 40% зниженням ризику смерті від раку.

“Вважається, що це зниження ризику пов'язане з одним із тих самих хімічних речовин, які надають соку броколі його спортивні властивості, а саме сульфорафан. Сульфорафан міститься в броколі, а також у споріднених рослинах, що належать до групи хрестоцвітих, включаючи капусту кале та цвітну капусту. Це багатий на сірку природний антиоксидант, який допомагає рослинам боротися з грибками та комахами та надає їм гіркого смаку”, — пише видання. 

Дослідники пояснили, коли люди вживають цю хімічну речовину, вона допомагає ферментам організму виводити токсини, які можуть спричинити рак, а приготування овочів на пару, як повідомляється, є найкращим способом підтримувати рівень сульфорафану в рослинах під час приготування.

Однак деякі фактори можуть нівелювати корисний вплив броколі на організм — генетика, спосіб життя, вживання алкоголю та куріння, вплив канцерогенів можуть значно збільшити ризик розвитку раку. 

Нагадаємо: портал “Коментарі” писав, які продукти допоможуть не захворіти на рак легень.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини