Головна Новини Здоров'я онкологія Чому у некурящих людей виникає рак легенів: нове дослідження
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому у некурящих людей виникає рак легенів: нове дослідження

Рак легенів посідає перше місце серед онкологічних захворювань у світі

16 грудня 2020, 19:25
Поділіться публікацією:

Дослідники заявили, що у 25% випадків рак легенів розвивається у людей, які не курять і ніколи не захоплювалися цією згубною звичкою. І вченим вдалося виявити новий фактор, який може провокувати у них розвиток цього захворювання.

Чому у некурящих людей виникає рак легенів: нове дослідження

чому виникає рак легенів у тих, хто не палить (фото з відкритих джерел)

Основними причинами, які можуть викликати рак легенів у людей, які не палять, є пасивне куріння, забруднення повітря, сімейна схильність. Але цими факторами не виходить пояснити всі випадки розвитку злоякісних пухлин.

Вчені в новому дослідженні оцінили роль бактерій, які довгий час живуть в ротовій порожнині, і ризик розвитку раку легенів. Вони припустили, що бактерії можуть потрапляти в бронхи та впливати на появу, як доброякісних, так і злоякісних утворень.

Експерти проаналізували дані дослідження, яке проводилося в Китаї з 1996 по 2006 рік. Серед пацієнтів було 115 людей, які не палили, але у яких розвинулося онкологічне захворювання. Мікробом порожнини рота цих учасників порівняли з мікробіомом інших 115 осіб тієї ж статі та вікової групи, але у яких не було раку.

Дослідники виявили, що мікробіом онкохворих пацієнтів і здорових людей істотно відрізнявся. І чим більшою було різноманітність бактерій в порожнині рота, тим нижче був ризик розвитку раку легенів. При наявності певних мікроорганізмів, зокрема з сімейства бактероїдів і спіротех, ризик появи раку зменшувався.

З огляду на результати дослідження, вчені вважають, що бактерії можуть бути чинником, який провокує розвиток раку легенів. Вони викликають хронічне запалення і зміни в ДНК.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що вчені розробили новий препарат для імунної терапії раку.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини