Головна Новини Здоров'я медицина майбутнього Зуби третього покоління: японські вчені знайшли рішення як виростити нові зуби
commentss НОВИНИ Всі новини

Зуби третього покоління: японські вчені знайшли рішення як виростити нові зуби

Після молочних і постійних зубів у людей можуть виростати ще одні зуби третього покоління.

23 липня 2023, 15:10 comments1819
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Японська група вчених розробила терапію, яка може виростити нові зуби. У статті два роки тому вчені показали, що можна стимулювати прорізування нових зубів "третього покоління" — після молочних і постійних зубів — шляхом пригнічення дії одного з генів. Тепер вчені починають наступний етап досліджень.

Зуби третього покоління: японські вчені знайшли рішення як виростити нові зуби

Вчені знайшли спосіб виростити третє покоління зубів. Фото з відкритих джерел

Зазвичай у дорослої людини 32 зуби. Але є люди, які через генетичні зміни мають більше або менше зубів. Це стосується приблизно 1% населення. Японські вчені дослідили генетичні причини випадків занадто великої кількості зубів. Таким чином вони отримати підказки, які могли б бути корисними для розробки способу регенерації зубів у дорослих.

У березні 2021 року журнал Science Advances опублікував статтю вчених з Кіотського та Фукуйського університетів, в якій описується дія антитіла до гена USAG-1, який може стимулювати ріст зубів. Дослідження на мишах показали, що білок USAG-1 знижує у них ріст зубів. Однак, якщо вимкнути цей ген, то у мишей почали відростати нові зуби. Далі вчені провели подібний експеримент у тхорів, які мають більш подібні зуби до людських, тобто молочні, які згодом змінюються на постійні.

Клінічні випробування на людях для відновлення втрачених зубів планується розпочати у 2024 році. Проте, навіть у разі позитивних результатів цих досліджень, передбачається, що лікування стане доступним для населення не раніше 2030 року.

Сам механізм утворення нових зубів у результаті застосованої терапії буде схожий на той, який відбувається у дітей у яких випадають молочні зуби. Вчені називають процес, що запускається таким чином, регенерацією зубів третього покоління, після перших молочних, а згодом і постійних зубів.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що британський юнак показав приклад, як йому неякісно зробили зуби у Туреччині. Тепер він хоче їх видалити.

Також "Коментарі" писали про лікарів, які врятували життя хлопцю. Вони говорять про медичне диво через рідкісний випадок з "внутрішнім обезголовленням".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини