Головна Новини Здоров'я медицина майбутнього Вперше в історії української медицини: у Львові провели унікальну операцію й врятували одразу чотирьох людей
commentss НОВИНИ Всі новини

Вперше в історії української медицини: у Львові провели унікальну операцію й врятували одразу чотирьох людей

Історична подія у стінах однієї лікарні: вперше в Україні виконали успішну трансплантацію одразу двох органів одному пацієнтові: підшлункова залоза-нирка. Й одномоментно пересадили легені, серце й печінку ще трьом людям

6 травня 2023, 17:05
Поділіться публікацією:

Про це повідомляє Перше медичне об'єднання Львова пишуть "Коментарі".

Вперше в історії української медицини: у Львові провели унікальну операцію й врятували одразу чотирьох людей

Проведення операції. Фото з Facebook

Жінка, що отримала одразу два органи – 33-річна Олена Ткачук. Вона – дружина військового та медсестра з Рівненщини. З раннього віку хворіла на цукровий діабет, її підшлункова не виробляла інсулін. Після народження первістка, в Олени відмовили й нирки.

Операційне втручання тривало майже дев’ять годин. Виконували його спеціалісти Лікарні Святого Пантелеймона Першого медоб’єднання Львова та хірурги з київської клініки "Феофанія". Впродовж шести годин пацієнтці пересаджували підшлункову залозу, понад дві години – нирку. Сьогодні, у Олени післяопераційний період. Лікарі задоволені результатом. Жінка уже може харчуватися сама, ходити та навіть, робити невеличку зарядку. У планах – проведення більше часу із родиною, чоловіком та повернення до роботи, яку колись довелося покинути через хворобу. Випишуть Олену на 11 – день після втручання, — у її 33-й День народження.

Окрім Олени, того дня, шанс на друге життя отримали й троє інших пацієнтів. Це стало можливим завдяки прийняттю важкого рішення родини 42-річного чоловіка, котрий помер від інсульту. Йому констатували смерть мозку. Сім’я погодилась на донорство.

Пересадку серця зробили 48-річному львів’янину,  котрий чекав цієї операції більше року. У нього – кардіоміопатія. Серце не перекачувало кров і могло зупинитися в будь-яку мить.

Легені отримав чоловік з Донеччини, що хворів на кістозну гіпоплазію обох легень. Три роки він жив завдяки кисневій підтримці.

Печінку подарували 43-річному жителю Закарпаття, який останні декілька місяців перебував на межі життя та смерті. Він хворів цирозом, й пережив сім внутрішніх кровотеч, що за статистикою, є рідкістю, адже уже після третьої пацієнт помирає.

Як писали "Коментарі", — ВООЗ зробила заяву щодо Covid-19. Надзвичайну світову ситуацію, викликану пандемією ковіда, завершено, заявили у ВООЗ.

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини