Головна Новини Здоров'я медицина майбутнього Що таке хвороба Крона і яке цікаве відкриття зробили вчені
commentss НОВИНИ Всі новини

Що таке хвороба Крона і яке цікаве відкриття зробили вчені

Науковці опублікували результати дослідження мишей, що свідчать про зв'язок між стресом і хворобою Крона

13 січня 2022, 14:50
Поділіться публікацією:

Вчені виявили зв'язок між аутоімунним захворюванням хворобою Крона та стресовим станом. Про це пише medicalxpress.

Що таке хвороба Крона і яке цікаве відкриття зробили вчені

Вчені досліджували вплив стресу на кишечник, фото з відкритих джерел

Команда дослідників з Університету Макмастера, Інституту інфекційних захворювань Майкла Г. ДеГрута та Інституту досліджень здоров’я травлення сім’ї Фарнкомб виявила зв’язок між стресом і хворобою Крона.

У статті, опублікованій в журналі Nature Communications, описуються дослідження, яке вони провели з мишами. Піддослідних мишей вводили в стан стресу для експериментів. Вчені дослідили як стрес впливає на кишкові бактерій, що живуть в організмі миші.

Зазначимо, що хвороба Крона – це аутоімунне захворювання, при якому відбувається запалення слизової оболонки кишківника, що призводить до проблем з епітеліальними клітинами. В хворих наявні такі симптоми, як біль, проблеми з прийомом їжі, кров та/або слиз в зразках калу.

В здорових людей імунна система сприяє нормальній роботі залоз в кишківнику, що виділяють слиз в достатній кількості для захисту клітин від шкідливих мікробів. Попередні дослідження показали, що одним з основних факторів розвитку захворювання є дисбаланс бактерій у мікробіомі кишківника. Вчені ж під час дослідження мишей виявили, що стрес може призвести до дисбалансу в роботі клітин кишківника й розвитку хвороби.

Дослідження відбувалися наступним чином. Лабораторних мишей вводили в стані стресу, наприклад, не годували тривалий час. Потім вимірювали який рівень гормону стресу та який рівень кількох типів бактерій у їхньому кишківнику. Дослідники виявили зв’язок між підвищенням рівня гормону стресу та збільшенням кількості деяких типів кишкових бактерій, зокрема Enterobacteriaceae, до яких відноситься кишкова паличка.

Дослідники припускають, що стрес призводить до ослаблення імунітету й сприяє розмноженню шкідливих типів бактерій. І коли такі кишкові бактерії розмножуються, вони можуть завдати шкоди слизовій кишці, наприклад, викликати виразки та інші ураження.

Коли вони давали піддослідним мишам препарати для зменшення рівня стресу, кількість шкідливих бактерій зменшувалася, а разом з ними й симптоми хвороби Крона.

Дослідження в цій сфері ще продовжуються. Вчені припускають, що колись їхня робота зможе допомогти розробити нові способи лікування людей, які страждають на хворобу Крона.

Як повідомляв портал "Коментарі", дослідники виявили незначну зміну у тривалості циклу у жінок, що отримали щеплення від COVID-19.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини