Головна Новини Здоров'я народна медицина Гарбуз чи соняшник: озвучено несподіване відкриття про найкраще насіння для здоров'я
commentss НОВИНИ Всі новини

Гарбуз чи соняшник: озвучено несподіване відкриття про найкраще насіння для здоров'я

За словами дієтологів, гарбузове насіння багате на магній, а соняшникове – на клітковину

17 листопада 2025, 08:55
Поділіться публікацією:

Насіння гарбуза та соняшника користуються популярністю серед дієтологів завдяки високому вмісту корисних жирів, білка та клітковини, а також приємному смаку. Проте для тих, хто хоче підвищити споживання певних поживних речовин, один вид насіння може мати перевагу над іншим, пише Prevention.

Гарбуз чи соняшник: озвучено несподіване відкриття про найкраще насіння для здоров'я

Фото: з відкритих джерел

Видання посилається на експертів Мерідан Зернер і Таню Б. Фрейріх, які провели порівняльний аналіз цих добавок.

1. Клітковина

Вона необхідна для підтримки здоров’я кишківника, регулярного травлення та зниження ризику серцево-судинних захворювань і діабету 2 типу. За цим показником виграє соняшникове насіння, яке містить майже вдвічі більше клітковини, ніж гарбузове.

"Хоч клітковина може не здаватися пріоритетом у харчуванні, вона важлива для підтримки корисних кишкових бактерій, регулярності випорожнень, відчуття ситості та зниження ризику серцевих захворювань, діабету 2 типу та ожиріння", – пояснює дієтолог Таня Б. Фрейріх. 

2. Білок

Обидва види насіння багаті рослинним білком та лінолевими кислотами, що допомагають регулювати тиск і рівень цукру. Тут перевага на боці гарбузового насіння, яке містить близько 30 г білка на 100 г, що робить його цінним для вегетаріанців і людей на рослинній дієті.

3. Магній

Цей мінерал важливий для кісток, регуляції цукру в крові та серцевого здоров’я. Гарбузове насіння лідирує за його вмістом – близько 550 мг проти 129 мг у соняшникового.

Дієтологи радять поєднувати обидва види насіння у раціоні. Соняшникове багате на селен і вітамін Е, що знижує рівень глюкози та запальні маркери, а гарбузове – допомагає знизити ризик раку молочної залози.

"Регулярне споживання насіння, особливо соняшникового, пов’язане з нижчим рівнем запальних маркерів", – підсумовує Мерідан Зернер.

Як вже писали "Коментарі", підтримання стабільного рівня цукру в крові є важливим кроком у профілактиці таких станів, як діабет і серцево-судинні порушення. За інформацією видання Parade, людям із діабетом часто рекомендують харчуватися частіше, але невеликими порціями. Регулярні корисні перекуси допомагають уникати різких коливань глюкози та сприяють рівномірному надходженню енергії протягом дня.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини