Рубрики
МЕНЮ
Любовь Блажко
В осінню пору можна відшукати чималу кількість продуктів, в яких містяться необхідні корисні мікроелементи. Кваліфікований дієтолог Наталія Самойленко перерахувала такі суперфуди.
Калина. Фото: unsplash
Так, першою в списку опинилася калина — джерело вітамінів А, С, Е, Р, К. Плюс, в цьому продукті міститься багато антиоксидантів, що сприяє нейтралізації впливу вільних радикалів і гальмування процесів старіння, які викликаються ним. Наталія додала, що калина позитивно впливає на наш імунітет, запобігає розвитку алергічних реакцій і навіть ракових клітин, а також вона дуже корисна для жіночого здоров'я.
Дієтолог назвала випадки, коли вживати даний продукт все ж небажано:
— підвищений тиск
— вагітність (продукт може викликати порушення гормонального балансу)
— проблеми з нирками або печінкою
— подагра, артрит та інші захворювання суглобів;
Обліпиха — джерело каротину, яблучної кислоти, заліза, магнію, марганцю, кремнію та інших необхідних речовин. Також в ній є фітонциди, які допомагають при запальних захворюваннях і застуді. Обліпиха позитивно впливає на роботу травлення і сприяє виробленню шлункового соку. Її часто рекомендують вагітним, оскільки вона підіймає рівень гемоглобіну, позбавляє від авітамінозу і є джерелом фолієвої кислоти.
А ось кому слід бути обережними з цим продуктом, так це людям з гострим холециститом, сечокам'яною хворобою, захворюваннями печінки та жовчного міхура, панкреатитом, гепатитом.
Дієтолог додала, що обліпиху можна сміливо заморожувати, адже вона не втратить своїх корисних властивостей.
Раніше видання "Коментарі" повідомляло, кілька простих правил, які допоможуть не захворіти взимку.
Новини