Рубрики
МЕНЮ
Клименко Елена
Щоденні звички, зокрема харчування, мають прямий вплив на наше здоров’я. Правильно підібрані продукти здатні не лише покращити самопочуття, а й продовжити життя.
Фото: з відкритих джерел
Як повідомляє видання mdpi.com, один із таких продуктів — шпинат. Його цінність полягає у високому вмісті антиоксидантів: вітамін С, лютеїн та зеаксантин нейтралізують дію вільних радикалів, зменшують запалення в організмі та сповільнюють процеси старіння.
Крім того, шпинат багатий на нітрати, які допомагають нормалізувати артеріальний тиск, а також фітонутрієнти, що знижують ризик розвитку деяких видів раку. У його складі — бета-каротин, флавоноли та велика кількість вітаміну С, що забезпечують комплексний захист організму.
Сьогодні шпинат активно використовується в кулінарії — як у свіжому вигляді (для салатів), так і в замороженому (для смузі та гарячих страв). Він добре поєднується з іншими овочами, фруктами, сиром і м’ясом.
Особливо корисний шпинат для зору: завдяки лютеїну та іншим біологічно активним речовинам він підтримує здоров’я очей, захищає нервові клітини та знижує ризик вікових змін, таких як дистрофія сітківки. Це важливо для тих, хто тривалий час працює за комп’ютером.
Ще одна перевага шпинату — високий вміст вітаміну К, що сприяє зміцненню кісток. Також він позитивно впливає на нервову систему: допомагає знижувати рівень стресу, підтримує емоційну рівновагу та нормалізує обмін вуглеводів.
Як вже писали "Коментарі", звичайний чорний або зелений чай сам по собі є джерелом корисних речовин — він багатий на антиоксиданти, вітаміни, мікроелементи, які підтримують імунну систему, покращують роботу мозку та серця, а також мають протизапальний ефект. Але, як зазначають медичні експерти, його користь можна суттєво посилити, додавши всього один природний компонент — корицю.