Головна Новини Здоров'я Захворювання та лікування Названо причину №1 передчасної смертності українців: як зменшити ризики
commentss НОВИНИ Всі новини

Названо причину №1 передчасної смертності українців: як зменшити ризики

Правильне харчування є одним із найважливіших факторів у профілактиці серцево-судинних захворювань

12 вересня 2024, 16:52
Поділіться публікацією:

Серцево-судинні захворювання (ССЗ) залишаються основною причиною передчасної смертності серед українців. Інфаркти, інсульти, артеріальна гіпертензія та інші хвороби серця і судин спричиняють близько 64% летальних випадків у країні, причому найвразливішою групою є чоловіки працездатного віку. Про це повідомляє Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Названо причину №1 передчасної смертності українців: як зменшити ризики

Лікар. Фото з відкритих джерел

Тривожною тенденцією є те, що ССЗ дедалі частіше діагностують у молоді, і нині ці захворювання можуть вражати як 50-річних, так і 25-річних.

Водночас запобігти розвитку ССЗ можливо. Здоров’я серця залежить від щоденних рішень. Ось кілька кроків для підтримки серцево-судинної системи:

  • Відмова від куріння та використання електронних сигарет

  • Обмеження або уникнення вживання алкоголю

  • Збалансоване харчування та здоровий раціон

  • Регулярна фізична активність

Регулярні обстеження у сімейного лікаря та уникнення шкідливих звичок допоможуть вчасно запобігти ризикам ССЗ. У нинішній ситуації війни важливо особливо піклуватися про своє здоров’я, адже це допоможе зменшити рівень стресу та підтримати позитивний настрій.


Правильне харчування є одним із найважливіших факторів у профілактиці серцево-судинних захворювань. Обираючи продукти, багаті на корисні речовини, ви можете значно знизити ризик розвитку таких захворювань.

Ось список продуктів, які рекомендується вживати для здоров'я серця:

Рослинні продукти:

  • Овочі та фрукти: Особливо корисні ягоди, цитрусові, зеленолисті овочі (шпинат, капуста), помідори, морква. Вони багаті на вітаміни, мінерали та антиоксиданти, які допомагають зміцнити судини та знизити рівень шкідливого холестерину.

  • Бобові: Сочевиця, квасоля, горох – джерело клітковини, білка та інших корисних речовин. Вони допомагають знизити рівень цукру в крові та покращують роботу серця.

  • Горіхи та насіння: Мигдаль, волоські горіхи, насіння льону та чіа – багаті на ненасичені жирні кислоти, які знижують рівень шкідливого холестерину.

  • Цільнозернові продукти: Хліб, макарони, крупи з цільнозернового борошна містять багато клітковини, вітамінів і мінералів.

  • Оливкова олія: Джерело мононенасичених жирних кислот, які корисні для серця.

Яких продуктів варто уникати:

  • Продукти з високим вмістом насичених жирів: Жирне м'ясо, молочні продукти з високим вмістом жиру, вершкове масло, пальмова олія.

  • Продукти з високим вмістом трансжирів: Маргарин, фаст-фуд, готові страви.

  • Продукти з високим вмістом солі: Солодощі, солоні закуски, консерви.

  • Продукти з високим глікемічним індексом: Білий хліб, цукор, солодкі газовані напої.

Нагадаємо, курцям загрожують не тільки хвороби легень, а й ампутація кінцівок. Річ у тому, що токсичні елементи, які потрапляють з тютюнового диму в організм, спричиняють звуження судин та погіршення кровообігу, зокрема в кінцівках.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини