Головна Новини Здоров'я Захворювання та лікування Ці зміни можуть бути смертельними: як цукор впливає на печінку
commentss НОВИНИ Всі новини

Ці зміни можуть бути смертельними: як цукор впливає на печінку

Як надмірне вживання цукру впливає на печінку

8 липня 2025, 18:38
Поділіться публікацією:

Цукор має надзвичайно негативний вплив на організм. Невелика кількість цукру може навіть допомогти, однак надмірна кількість — це потенційний ризик розвитку багатьох захворювань. І від такої ситуації страждає один із найважливіших органів — печінка. Особливо небезпечним є фруктоза, яка метаболізується виключно в печінці та сприяє накопиченню жиру в її клітинах. Розповідаємо детальніше, як цукор впливає на печінку

Ці зміни можуть бути смертельними: як цукор впливає на печінку

Печінка. Ілюстративне фото

В організмі надлишок глюкози, отриманої від цукру, зберігається у вигляді жиру. Одним із головних сховищ жиру стає печінка. Клітини печінки з часом заміщуються жировими. Це призводить до неалкогольної жирової хвороби печінки (МАСLD) — стану, який може прогресувати до запалення, фіброзу та навіть цирозу.

Дослідники називають особливо небезпечним високофруктозний кукурудзяний сироп. Його часто додають до газованих напоїв, соусів та випічки. Проблема в тому, що фруктоза не викликає відчуття ситості, тому її легко спожити більше, ніж потрібно. Вона також не регулюється інсуліном, що робить її ще більш підступною для печінки.

Надмірне споживання цукру призводить до запальних реакцій в організмі. Першою удар приймає печінка, як головний фільтр. Хронічне запалення сприяє руйнуванню клітин печінки, зниженню її здатності до детоксикації та уповільненню метаболізму жирів.

Деякі дослідження показують, що цукор може бути таким самим шкідливим для печінки, як і алкоголь, навіть у людей з нормальною вагою. Особливо це стосується дітей та підлітків, які регулярно вживають солодкі напої. У них вже на ранніх етапах життя можуть розвиватися ознаки жирової хвороби печінки.

Щоб мінімізувати ризик для здоров'я печінки варто обмежити доданий цукор до менше ніж 10% добової калорійності. Також спеціалісти радять уникати продуктів із високофруктозним сиропом, вживати більше овочів, клітковини та води.

Нагадаємо: портал “Коментарі” писав, що буде з організмом, якщо на місяць відмовитися від сніданку. 




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини