Рубрики
МЕНЮ
Кречмаровская Наталия
Сніданок називають найважливішим прийомом їжі, однак люди нерідко пропускають його або обмежуються чаєм чи кавою зі смаколиком. У дитинстві нас вчили, що відмовлятися від ранкового прийому їжі не можна. Та чи так це шкідливо, як нам розповідали? Які зміни відбуватимуться в організмі, якщо на місяць відмовитися від сніданку, розповідаємо далі.
Сніданок. Ілюстративне фото
У перші дні без сніданку багато людей можуть відчувати зниження енергії, дратівливість і труднощі з концентрацією. Це спричинене зниженням рівня глюкози в крові після нічного голодування. Організм ще не адаптувався до нового режиму, тому можливі перепади настрою, головний біль та бажання калорійної їжі.
На другому тижні підвищується рівень кортизолу — гормону стресу. Це може спричинити тривожність, безсоння та навіть порушення апетиту. До того ж уповільнюється метаболізм, оскільки організм намагається зберегти енергію. Вчені називають це явище адаптивним термогенезом.
На третьому тижні багато людей можуть переїдати ввечері, намагаючись компенсувати пропущений сніданок. Це може спричинити збільшення ваги. За даними дослідників, відмова від сніданку порушує циркадні ритми. Це впливає на якість сну, рівень інсуліну та здатність організму засвоювати глюкозу.
До кінця місяця організм частково адаптується, але ризики для здоров’я зберігаються. Систематичне пропускання сніданку може підвищити ризик розвитку серцево-судинних захворювань, ожиріння та діабету 2 типу. Також можливе зниження когнітивних функцій, особливо у людей, які ведуть активний спосіб життя.
Нагадаємо: портал “Коментарі” писав, що буде з організмом, якщо місяць не вживати молочні продукти.