Головна Новини Здоров'я Захворювання та лікування Цей популярний прордукт може повністю убити мозок: шокуючі результати дослідження
commentss НОВИНИ Всі новини

Цей популярний прордукт може повністю убити мозок: шокуючі результати дослідження

У споживачів цукрозамінників пам’ять і мислення погіршувалися на 62% швидше, ніж у тих, хто їх уникав.

15 вересня 2025, 16:30
Поділіться публікацією:

Звичка пити дієтичні напої та вживати продукти "без цукру" може негативно впливати на мозок. Про це у Facebook повідомив професор і дієтолог Олег Швець, посилаючись на нове масштабне дослідження, опубліковане в журналі Neurology.

Цей популярний прордукт може повністю убити мозок: шокуючі результати дослідження

Фото: з відкритих джерел

У людей, які найактивніше споживали штучні підсолоджувачі, когнітивні функції та пам’ять погіршувалися на 62% швидше, ніж у тих, хто майже не вживав таких продуктів. Це приблизно відповідає 1,6 року прискореного старіння мозку, пояснюють дослідники.

У межах Бразильського повздовжнього дослідження здоров’я вчені аналізували дані 12 772 дорослих протягом 8 років. Особливу увагу звернули на вживання семи типів цукрозамінників, серед яких аспартам, сахарин, ксилітол, еритрітол та інші.

Найвища група споживала в середньому 191 мг на день, що еквівалентно приблизно одній банці дієтичної газованої води.

Найбільше негативний ефект спостерігався у людей віком до 60 років, особливо у діабетиків. У них порушення пам’яті було ще виразнішим. Також на 173% швидше знижувалась вербальна плавність — здатність добирати слова. 

"Це дослідження ставить під сумнів уявлення про цукрозамінники як про повністю безпечну альтернативу цукру", — йдеться в роботі. 

Експерти радять обмежити вживання дієтичних напоїв та штучних підсолоджувачів, віддаючи перевагу натуральним підсолоджувачам, як-от мед, фрукти або спеції. У довгостроковій перспективі це може захистити мозок від раннього старіння.

Як вже писали "Коментарі", існують ефективні замінники кухонної солі, які допомагають знизити споживання натрію, зменшуючи ризик гіпертонії та серцево-судинних захворювань, при цьому зберігаючи насичений смак страв, пише Verywell Health.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини