Головна Новини Здоров'я дієта і харчування Про сіль можна забути: ці 10 продуктів зроблять смак ваших страв незабутнім
commentss НОВИНИ Всі новини

Про сіль можна забути: ці 10 продуктів зроблять смак ваших страв незабутнім

Ці замінники солі здатні підвищувати рівень калію в крові до небезпечних показників у пацієнтів із проблемами нирок, печінки або діабетом.

11 вересня 2025, 10:45
Поділіться публікацією:

Існують ефективні замінники кухонної солі, які допомагають знизити споживання натрію, зменшуючи ризик гіпертонії та серцево-судинних захворювань, при цьому зберігаючи насичений смак страв, пише Verywell Health.

Про сіль можна забути: ці 10 продуктів зроблять смак ваших страв незабутнім

Фото: з відкритих джерел

Комерційні замінники солі

Більшість таких замінників виготовляються на основі хлориду калію, який за смаковими властивостями близький до традиційної солі (хлориду натрію). Деякі продукти містять суміш калію і натрію, що надає смак, схожий на звичайну кухонну сіль.

Дослідження 2022 року, опубліковане в Clin Hypertens, показало, що замінники на основі калію здатні знижувати артеріальний тиск. Водночас вони можуть призводити до підвищення рівня калію в крові, що становить ризик для людей із проблемами нирок, печінки або діабетом.

Оцет

Бальзамічний та інші види оцту надають стравам яскравий смак без додавання солі. Згідно з European Journal of Nutrition, оцтова кислота може знижувати артеріальний тиск, а щоденне вживання 30 мл оцту (приблизно 2 столові ложки) допомагає регулювати систолічний і діастолічний тиск. 

Цитрусові

Лимон, апельсин та їх шкірка часто використовуються для додання смаку. У журналі Nutrients зазначено, що в цитрусових містяться речовини еріоцитрин і гесперидин, які розширюють судини і сприяють зниженню тиску.

Трави

Орегано, чебрець, розмарин і шавлія підсилюють смакові якості страв. Свіжі трави, такі як базилік, петрушка, м'ята або кріп, можна додавати до салатів або соусів.

Спеції

За даними Advanced Pharmaceutical Bulletin, спеції як кардамон, насіння селери, кориця, імбир, шафран, кунжут і куркума мають антигіпертензивний ефект і покращують смак без солі.

Часник

Часник надає яскравий аромат рагу та супам і знижує потребу в солі. Він збільшує рівень оксиду азоту та блокує ангіотензинперетворюючі ферменти, що допомагають регулювати кров'яний тиск.

Цибуля

Карамелізована цибуля вивільняє цукри, які покращують смак страв, а червона цибуля має приємний солодкий смак без гіркоти. Вона також містить кверцетин і блокує кальцієві канали, сприяючи зниженню артеріального тиску.

Перець

Чорний та інші види перцю стимулюють вивільнення ендорфінів, замінюючи потребу в солі. Піперин, що міститься в чорному перці, сприяє розширенню судин.

Морські водорості

Вони містять багато хлориду калію і мало натрію, додаючи стравам "солонуватість". Рослинні полісахариди в морських водоростях сприяють виведенню натрію і зменшенню затримки води, що позитивно впливає на тиск.

Харчові дріжджі

Завдяки природному умамі та сирно-горіховому смаку, харчові дріжджі дозволяють зменшити кількість солі. Вони багаті на вітаміни групи В, білок і клітковину, маючи мінімальний вміст натрію.

Як вже писали "Коментарі", низка сучасних досліджень свідчить, що подовжене інтервальне голодування може позитивно впливати на загальний обмін речовин, активізувати процеси регенерації клітин і навіть сприяти довголіттю.  



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини