Головна Новини Здоров'я Захворювання та лікування Безоплатна реабілітація: Що входить у пакет послуг
commentss НОВИНИ Всі новини

Безоплатна реабілітація: Що входить у пакет послуг

Понад три мільярди гривень у бюджеті передбачено на реабілітацію пацієнтів – усіх, хто підписав декларацію з сімейним лікарем

10 квітня 2023, 17:07
Поділіться публікацією:

Повномасштабна війна, розв’язана російською федерацією, поставила нові виклики перед країною, вітчизняною системою охорони здоров’я й кожним українцем. Навіть для тих громадян, які не перебувають особисто у зоні бойових дій, як ніколи актуальним є питання своєчасної і якісної медичної допомоги, у тому числі реабілітаційної, пишуть "Коментарі" за інформацією МОЗ.

Безоплатна реабілітація: Що входить у пакет послуг

Медичні послуги з реабілітації українців є безоплатними

"Сприяти поверненню військових і цивільних українців, які  мали травмування, до активного і повноцінного життя – одне з завдань, які ставить перед собою медична система. Тому, щоби реабілітаційна допомога стала доступнішою, наприкінці 2022 року Програму медичних гарантій розширили новими пакетами: "Реабілітаційна допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах" (пакет 53) та "Реабілітаційна допомога дорослим та дітям в амбулаторних умовах" (пакет 54)", — пояснюють в міністерстві.

За безоплатні – у межах Програми медичних гарантій – для громадян послуги лікарням сплачує держава. Українці можуть отримати послуги у 245 українських медзакладах (228 державних та 16 приватних лікарнях). Держава забезпечила оплату договорів на суму у понад 2 млрд грн.

У межах цього пакету 53 кожен пацієнт має право безоплатно отримати:

-       складання індивідуального реабілітаційного плану та програми реабілітаційної терапії;

-       проведення необхідних лабораторних та інструментальних обстежень;

-       надання реабілітаційної допомоги одночасно за кількома напрямами (нейрореабілітація та/або ортопедична реабілітація, та/або кардіо-респіраторна реабілітація та інші) в стаціонарних умовах, відповідно до складеного індивідуального реабілітаційного плану;

-       психологічну допомогу;

-       своєчасне знеболення на всіх етапах реабілітації;

-       лікарські засоби з Національного переліку основних лікарських засобів тощо.

Якщо йдеться про послуги за одним напрямом, то реабілітаційний цикл має тривати щонайменше 14 календарних днів, за двома та більше – не менше ніж 21 календарний день. Кожен пацієнт може безоплатно пройти два реабілітаційні цикли протягом року.

Також безоплатні послуги за 54 пакетом надають 387 медичних закладів (347 державних медзакладів, 35 приватних, 4 ФОП та один заклад іншої організаційно-правової форми). Загальна сума за договорами з ними, виплату якої забезпечує держава, щоб українці могли отримувати ці послуги безоплатно, – понад 1,2 млрд грн.

"Цей пакет передбачає надання реабілітаційної допомоги від однієї до двох годин на добу або менше ніж година на добу для пацієнтів, які потребують: нейрореабілітації, ортопедичної, психологічної, кардіо-респіраторної або комплексної реабілітації", — пояснюють в міністерстві.
Також передбачені й інші напрями реабілітації упродовж після гострого та довготривалого реабілітаційних періодів відповідно до складеного індивідуального реабілітаційного плану.

Продовжує діяти запроваджений раніше пакет 25 "Медична реабілітація немовлят, які народились передчасно та/або хворими, протягом перших трьох років життя" 129 медичних закладів (119 комунальних некомерційних підприємств, 7 приватних і 3 ФОПи) надають професійні послуги з реабілітації як маленьким пацієнтам, так і їхнім батькам (наприклад, послуги психологічного супроводу, навчання особливостей догляду за дитиною, навчання використання спеціального обладнання тощо). Батьки можуть обрати медзаклад на свій розсуд та незалежно від місця реєстрації дитини.

"Медична реабілітація немовлят є безоплатною й доступна: за направленням лікаря первинної медичної допомоги, з яким укладена декларація, за направленням лікуючого лікаря, у разі переведення з іншого медичного закладу чи підрозділу лікарні", — додають в МОЗі.

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що з 1 квітня електронний рецепт став обов'язковим для отримання всіх рецептурних ліків, які включені до Державного реєстру лікарських засобів.

Читайте також на шпальтах "Коментарів" — що в медицині України збирається відновлювати МОЗ разом зі Світовим банком.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини