Рубрики
МЕНЮ
Светлана Шкурупий
Зараз багато людей, зокрема знаменитості, дотримуються безглютенової дієти й не тому що у них непереносимість цього білка, а тому що вважають такі обмеження корисними для здоров'я. Чим же так шкідливий глютен і в яких продуктах він міститься?
Продукти, з високим вмістом глютену (фото з відкритих джерел)
Фахівці відзначили, що людям, у яких целіакія (непереносимість глютену) варто бути обережніше з крупами (пшеничною, ячмінною, манкою, кускусом і т.д.), хлібом і хлібобулочними виробами (коржами, лавашем, випічкою, крекерами, круасанами), соєвим соусом, маринадом, заправками для салатів, кетчупом, а також кондитерськими виробами, пшеничними макаронами й обробленими продуктами (плавленими сирками, картоплею фрі, суповими сумішами). Ще глютен містить сметана, йогурти, крабові палички.
У людей, які страждають непереносимістю білка, ці продукти можуть викликати неприємні симптоми: болі в животі, діарею, підвищену стомлюваність, висипання на шкірі, здуття та інші порушення травлення. А людям, у яких немає алергії на глютен, турбуватися не варто. Але здоровим людям лікарі не рекомендують тривалий час дотримуватися безглютенової дієти, тому що це може привести до зниження рівня деяких мікроелементів в організмі: кальцію, клітковини, фолієвої кислоти, рибофлавіну й інших.
Нагадаємо, що дієтолог Ольга Бурлакова розповіла про два продукти, вживання яких призводить до поліпшення роботи травної системи.
Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що експерти назвали п'ять веганських продуктів, у складі яких є багато фосфору — мікроелемента, необхідного для міцних кісток і зубів, а також для належного функціонування клітин і забезпечення їх енергією.
Новини