Головна Новини Здоров'я дієта і харчування Яку небезпеку несе в'ялена і сушена риба
commentss НОВИНИ Всі новини

Яку небезпеку несе в'ялена і сушена риба

Улюблений багатьма рибний делікатес може стати причиною ботулізму

21 липня 2021, 21:39 comments1464
Поділіться публікацією:

Багато українців люблять поласувати сушеною або ж в'яленою рибою. Її можуть вживати як окремо, так і як закуску під недорогий алкоголь, наприклад, пиво. Однак зовсім мала кількість людей замислюється, яку небезпеку може нести подібна їжа, зазначає видання "ПроЗахід".

Яку небезпеку несе в'ялена і сушена риба

Через в’ялену і сушену рибу можна захворіти на ботулізм. Фото з відкритих джерел

Найбільша небезпека риби, приготовленої за допомогою в'ялення або сушіння, полягає у можливості підхопити ботулізм. Це захворювання викликається харчовою інтоксикацією. Причина проста — вживання в їжу продуктів, які "кишать" ботулотоксинами.

Простіше кажучи, якщо деяку їжу зберігають або транспортують неправильно, вона здатна зіпсуватися і почати виробляти шкідливі речовини. Пізніше це негативно відобразитися на організмі людини, який стане її споживачем.

Сушена і в'ялена рибка дуже смачною, але й однією з найбільш імовірних можливостей підхопити ботулізм. На це є три різних причини.

1. Ботулотоксини можуть загинути, тільки якщо продукт буде кип'ятити мінімум 10 хвилин (краще більше). Однак сушена і в'ялена риба подібної термообробки не проходить. При цьому на ботулізм риба може бути заражена не через людський, а природний фактор — на це впливає ареал проживання.

2. У тушках риби вже був токсин, і вони в такому стані були засолені. Всупереч побутуючій думці, солі не вдасться вбити шкідливі речовини, вона хіба що трохи сповільнить їх дію.

3. Початково якісний рибний продукт неправильно зберігався, неправильно перевозився. Можливо, риба перебувала під відкритими сонячними променями, транпортувалася у брудних автомобілях, не перебувала в потрібній тарі.

Саме тому фахівці не рекомендують вживати подібну рибу в їжу, якщо ви не довіряєте виробнику або продавцеві. Також слід бути обережними з продуктами, які ви готуєте самостійно — особливо, якщо робите це вперше.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли про п'ять головних ознак неякісної риби. Якщо присутня хоч одна, вживати таку продукцію в їжу не варто. Подробиці — в нашій публікації.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, який вид риби рекомендують їсти людям, що страждають на серцево-судинні захворювання.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Правдоруб

21 липня 2021, 21:10

Статья нормальная! Но качественной рыбы у нас нет от слова вообще нет! Выращенная искусственно это антибиотики и препараты стимулирующее рост - так что увлечение печени, нагрузка на другие органы обеспечена. Рыба несколько раз перемораживалась частое явление во всех супермаркетах страны не говоря о рынке. Хуже всего это копченная, вяленая рыба заражена от неправильного и даже правильного хранения (случайно муха сядет, а она как практика показывает сядет или грязные руки, продавца в то время когда он без перчаток её сортировал раскладывал, грузчиков и т.д.) и приготовления бактериями кишковой палочки сальмонелы и т.д. а это проявляется в теплое время года, от середины весны до середины осени такую рыбу вообще лучше не покупать не ловить и не сушить, коптить! УХА как вариант! Или мороженная домашнего приготовления. Еще нюанс в красной рыбе так же как и в любой другой рыбе есть ГЛИСТЫ так что хотя бы раз квартал таблетки от глистов всем кто ест рыбу и мясо нужно пить, если есть домашние животные тоже. Веганам в полгода, год. Так что приятного аппетита.


Новини