Рубрики
МЕНЮ
Светлана Шкурупий
Підшлункова залоза — один з важливих органів травної системи, і одночасно — один з найбільш вразливих. Лікар-дієтолог Олексій Ковальков розповів, що роботу цього органу можуть серйозно ускладнювати деякі популярні напої. Які саме?
Підшлункова залоза (фото з відкритих джерел)
Фахівець відзначив, що в першу чергу, не варто зловживати свіжовичавленими фруктовими соками. Так, вони містять багато вітамінів, корисних речовин, але ще "рідкий цукор", який серйозно шкодить підшлунковій залозі. Лікар каже, що фруктові соки приносять організму більше шкоди, ніж користі.
Олексій Ковальков заявив, що при регулярному вживанні цих напоїв у людини через 5-6 років зростає ризик розвитку цукрового діабету. Річ у тому, що фруктоза, яка входить до складу соків, швидше переробляється організмом, а різкі стрибки рівня цукру в крові призводять до того, що підшлункова залоза виділяє інсулін, щоб нормалізувати цей рівень. З плином часу цей механізм зношується, збільшуючи тим самим ризик розвитку захворювання.
Лікар каже, що замість соку краще просто з'їсти цілий фрукт, наприклад, замінити склянку апельсинового соку на апельсин. Так користі буде більше, тому що соки та фрукти по-різному засвоюються організмом.
Крім цього, підшлункову залозу "руйнують" алкогольні напої, солодка газована вода, кава, міцний чай (на голодний шлунок).
Нагадаємо, що запалення підшлункової залози може бути викликане неправильними продуктами в раціоні. Експерти назвали головних "ворогів" цього органу.
Раніше видання "Коментарі" повідомляло, які продукти "любить" підшлункова залоза.
Новини