Рубрики
МЕНЮ
Светлана Шкурупий
Правильне та збалансування харчування – основа здоров'я. У раціоні потрібно поєднувати білки, жири та вуглеводи, щоб залишатися здоровими та повними енергії. Лікар-нутриціолог Анастасія Шагарова розповіла, який компонент є обов'язковим для щоденного прийому їжі.
Що потрібно щодня вживати в їжу (фото з відкритих джерел)
Фахівець зазначила, що людський організм потребує як рослинних, так і тваринних жирів, тому що вони беруть участь у важливих процесах організму, зокрема знижують "шкідливий" холестерин, сприяють виробленню гормонів і ферментів, а також стимулюють скорочення жовчного міхура. А ще без жирів неможлива стабільна робота гормонального фона. Зрештою, жири блокують гормон стресу – кортизол. Шматок сала чи олії підіймає настрій та заспокоює нервову систему.
Щоденна жирова норма пропорційна масі тіла. Наприклад, людині з вагою 60 кг необхідно 60 г жирів у співвідношенні 30% (тварини) до 70% (рослинних).
Цеглинами для будівництва здоров'я також служать білки. За їхнього дефіциту з'являється загальна слабкість, порушується водно-сольовий баланс, знижується вага і з'являються інші серйозні наслідки. Щодня організм потрібно збагачувати 1,5 г білка на 1 кілограм маси тіла.
Тобто, в меню регулярно повинні з'являтися м'ясо, морепродукти, риба, овочі, каші, яйця, авокадо, олії (кунжутна, оливкова, лляна).
Нагадаємо, що для нормальної роботи організму необхідні корисні жири, але проблема полягає в тому, що раціон більшості людей містить надто багато трансжирів. Що це і в яких продуктах вони містяться?
Раніше видання "Коментарі" повідомляло, яку недорогу рибу варто додати в осінній раціон.
Новини