Рубрики
МЕНЮ
Светлана Шкурупий
Приправи не тільки здатні поліпшити аромат і смак страви, але й позитивно впливати на стан здоров'я. Особливу увагу дослідники радять звернути на шафран, оскільки в його складі понад 150 корисних природних сполук. Які захворювання може попередити ця спеція?
Від яких захворювань захистить шафран. Фото: Shutterstock
Для мозку
Клінічні випробування показали, що щоденне вживання шафрану може знизити симптоми депресії й нейродегенеративних станів, які викликають хворобу Альцгеймера. Причому ефект від приправи схожий на ефект від вживання антидепресантів.
Для здоров'я серця і судин
Вчені довели, що шафран позитивно діє на роботу серцево-судинної системи, знижуючи артеріальний тиск. Досить приймати близько 400 мг приправи протягом тижня.
Покращує роботу шлунково-кишкового тракту
Вже давно шафран використовують у народній медицині, щоб лікувати розлади шлунково-кишкового тракту і метеоризм (підвищене газоутворення). Вчені зазначили, що спеція завдяки своєму протизапальному ефекту здатна поліпшити роботу шлунка і зменшити запальний процес. Крім того, вчені виявили у шафрану здатність полегшувати симптоми виразки шлунка.
Протираковий агент
Шафран завдяки великій кількості антиоксидантів захищає організм від вільних радикалів, які ушкоджують ДНК і провокують онкологію. Ще у складі спеції є кроцин — речовина, яка пригнічує ріст клітин колоректального раку і пухлини шлунка.
Раніше видання "Коментарі" повідомляло, щоб позбутися зайвих кілограмів, потрібно не тільки регулярно займатися спортом, а й переглянути свій раціон. Медики рекомендують додати в нього одну спецію, яка допомагає ефективно спалювати жир.
Новини