Рубрики
МЕНЮ
Любовь Блажко
Вчені Університету Наварри в Іспанії попередили про те, що ультраоброблені харчові продукти можуть викликати передчасне старіння клітин. Про це пише видання rosbalt.
Вчені з'ясували, до чого призводить часте вживання сосисок і газованої води. Фото: unsplash.
Матеріал цього дослідження був опублікований в журналі в American Journal of Clinical Nutrition. Експерти отримали відомості про стан здоров'я 886 людей у віці від 51 до 91 року. Також вони взяли та зразки слини. З отриманих даних були виділені ДНК для того, щоб визначити довжину тіломір (кінцевих ділянок хромосом, які захищають ДНК від різних пошкоджень в процесі реплікації, а саме їх скорочення часто називають маркером старіння клітин).
Також вчені протягом певного часу спостерігали за учасниками експерименту: як часто вони вживали солодку газовану воду, сосиски, ковбаси та інші продукти з вмістом консервантів, жирів і цукрів.
Результат вийшов такий: люди, які частенько дозволяли собі поласувати подібними виробами, виявлялися серед 20 відсотків учасників з маркерами старіння клітин.
Раніше видання "Коментарі" повідомляло, скільки яєць можна вживати в тиждень.
Новини