Рубрики
МЕНЮ
Светлана Шкурупий
Картопля — одна з найчастіших і найулюбленіших продуктів на нашому столі. Але не варто з ним переборщувати, тому що надмірна любов до овочу може призвести до розвитку деяких захворювань.
Шкода картоплі (фото з відкритих джерел)
Ми звикли додавати картоплю до різних страв: супу, салату, закуски. Але постарайтеся робити свій раціон різноманітнішим, тому що, як кажуть експерти з Гарварду, у картоплі високий глікемічний індекс. Це означає, що у її складі багато вуглеводів, які швидко засвоюються організмом. Тобто, вживання овочів різко підвищує рівень цукру в крові, а потім різко його знижує. Такі стрибки можуть підвищити ризик розвитку цукрового діабету другого типу.
Ще одна проблема – після такої "каруселі" у людини виникає швидко почуття голоду, а це часто стає причиною переїдання. Тобто, якщо регулярно їсти картоплю та інші продукти, які містять багато швидких вуглеводів, то можна спровокувати розвиток ожиріння та проблем із серцево-судинною системою.
Дослідники з Гарварду вивчили дані майже 200 тисяч чоловіків та жінок. Результати показали, що у добровольців, які вживали на тиждень 4 і більше порцій картоплі (печеної, вареної або пюре), ризик високого кров'яного тиску був на 11% вищим.
Щоб мінімізувати ризики для здоров'я, експерти рекомендують вживати батат та солодку картоплю.
Нагадаємо, що більшість людей припускаються трьох основних помилок у приготуванні картопляного пюре, через які неможливо зробити страву потрібної консистенції.
Раніше видання "Коментарі" повідомляло, які страви з картоплі вважаються найшкідливішими.
Новини