Рубрики
МЕНЮ
Кречмаровская Наталия
Однією з провідних причин смертності у світі називають захворювання серця. Ключову роль, на думку спеціалістів, у профілактиці та контролі хвороб відіграє харчування. Вживання деяких продуктів може значно погіршити стан серцево-судинної системи, спричинити підвищення артеріального тиску, рівня холестерину та запалення. Які продукти небезпечно вживати при захворюваннях серця, розповідаємо детальніше.
Проблеми із серцем. Ілюстративне фото
Серед шкідливих продуктів лікарі називають наступні:
Оброблене м’ясо — ковбаси, сосиски, бекон, салямі та консервовані м’ясні вироби. Вказані продукти містять надмірну кількість солі, насичених жирів і консервантів. Ці інгредієнти підвищують ризик інфаркту та інсульту. За результатами дослідження, споживання навіть трохи більше ніж 140 г обробленого м’яса на тиждень може збільшити ризик серцево-судинних захворювань на 46%.
Смажені продукти — картопля фрі, чипси, курка у фритюрі. Ці продукти готуються з додаванням великої кількості олії, що містить трансжири. Це викликає запальні процеси в організмі. Регулярне споживання смаженого збільшує ризик серцевої недостатності на 37% і коронарної хвороби серця на 22%.
Повножирні молочні продукти — вершки, сир, масло. Вони містять велику кількість насичених жирів, що сприяють накопиченню холестерину в судинах. Людям із захворюваннями серця варто обирати нежирні або рослинні варіанти, приміром, мигдальне чи соєве молоко.
Випічка, солодощі, газовані напої. Ці продукти містять велику кількість доданого цукру. Він провокує ожиріння, діабет та високий тиск. До того ж біле борошно, що часто використовується у випічці, швидко перетворюється на глюкозу. Вона спричиняє стрибки інсуліну та накопичення жиру.
Рафіновані зернові — білий хліб, макарони, рис. Ці продукти не містять клітковини, вітамінів та мінералів. Вони сприяють накопиченню жиру в ділянці живота, а це пов’язано з підвищеним ризиком серцевих хвороб.
Консервовані супи та овочі. Вони часто містять надмірну кількість натрію. До 800 мг солі на порцію можуть містити навіть "здорові" консерви. Спеціалісти радять обирати продукти з позначкою "низький вміст натрію" або ретельно промивати перед вживанням.
Негативно впливає на серце алкоголь у великих кількостях. Він спричиняє підвищення тиску, аритмії та серцеву недостатність. Якщо вже вживати — то лише помірно, і лише за відсутності протипоказань.
Нагадаємо: портал “Коментарі” писав, що раціон із високим вмістом білка може сприяти розвитку атеросклерозу, що призводить до проблем із серцем.