Рубрики
МЕНЮ
Кречмаровская Наталия
Вживання тваринних білків називали гарним вибором, однак для любителів м'яса є неприємна новина. Результати нового дослідження доводять, що раціон із високим вмістом білка може сприяти розвитку атеросклерозу, що призводить до проблем із серцем. Ризик збільшується, якщо понад 22% щоденних калорій надходять з білка тваринного походження.
Продукти. Ілюстративне фото
Дослідники з Університету Піттсбурга виявили, що надлишок білка, зокрема амінокислоти лейцину, що міститься у тваринних продуктах, таких як м'ясо та яйця, запускає сигналізацію mTOR у макрофагах – ключових імунних клітинах, що беруть участь у формуванні артеріальних бляшок, пише видання Independent.
Однак думки експертів розділилися. У 2020 році експерти, за результатами дослідження, пов'язали дієти з високим вмістом білка з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань. А дослідження 2023 року не виявило статистично значущої різниці в серцево-судинних наслідках між дієтами з високим вмістом білка та стандартним вмістом білка. Однак рослинний раціон називають більш здоровим для серця.
Видання зазначає, що згідно з чинними дієтичними рекомендаціями, білок має становити від 10 до 35% добової норми калорій. При цьому нижню межу називають у близько 0,8 г на кг маси тіла.
Дослідники з Гарварду також визнають, що значна залежність від тваринного білка може підвищити рівень холестерину та ризик смертності порівняно з рослинним білком.
Нагадаємо: портал “Коментарі” писав про ранні симптоми проблем із серцем.