Головна Новини Здоров'я дієта і харчування ТОП продуктів, які заборонено їсти при хворобах легень
commentss НОВИНИ Всі новини

ТОП продуктів, які заборонено їсти при хворобах легень

Продукти, які небезпечні при захворюваннях легень

15 серпня 2025, 12:05
Поділіться публікацією:

На стан легеневої системи може безпосередньо впливати раціон. Певні продукти можуть погіршувати симптоми, призводити до запалень або ускладнювати дихання при хронічних захворюваннях, таких як астма, хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ) або інтерстиціальні хвороби. Які продукти можуть бути небезпечними при хворобах легень розповідаємо детальніше далі.

ТОП продуктів, які заборонено їсти при хворобах легень

Легені. Ілюстративне фото

Однією з головних груп продуктів, від вживання яких потрібно відмовитися — це оброблені м’ясні вироби. Завдати шкоди можуть ковбаси, бекон, сосиски. Ці продукти містять нітрати та нітрити. Вони можуть спричиняти оксидативний стрес і запалення в легеневих тканинах. Дослідники довели зв’язок між регулярним споживанням обробленого м’яса та підвищеним ризиком розвитку ХОЗЛ.

Згубного впливу на легені завдає сіль. Вона спричиняє затримку рідини в організмі, що викликає проблеми з диханням, особливо у людей з астмою або серцево-легеневими захворюваннями. Фахівці рекомендують використовувати замість солі трави та спеції для покращення смаку страв.

Варто значно обмежити чи взагалі відмовитися від вживання солодких напоїв та десертів. Солодощі спричиняють запальні процеси та сприяють накопиченню слизу в дихальних шляхах. Особливо шкідливими, як наголошують спеціалісти, є газовані напої, які викликають здуття живота, тиснуть на діафрагму та ускладнюють дихання.

Надмірне утворення слизу можуть спричинити молочні продукти. Це виникає через наявність казоморфіну — речовини, що стимулює секрецію слизу. Надмірна кількість слизу особливо небезпечна під час загострень легеневих хвороб.

При захворюваннях легень зашкодити можуть і смажені страви — вони містять трансжири та сприяють набору ваги. Зайва вага створює додаткове навантаження на легені. А продукти з високим вмістом кислот — цитрусових, томатного соусу, кави — можуть провокувати кислотний рефлюкс, що погіршує симптоми легеневих захворювань.

Нагадаємо: портал “Коментарі” писав, що заборонено їсти при захворюваннях серця




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини