Головна Новини Здоров'я дієта і харчування Що потрібно їсти, щоб не втратити пам'ять: п’ять продуктів, які її підтримують
commentss НОВИНИ Всі новини

Що потрібно їсти, щоб не втратити пам'ять: п’ять продуктів, які її підтримують

Їжа має великий вплив на пам'ять та інші когнітивні функції людини. Додавання деяких продуктів у раціон дозволить мозку працювати краще та ефективніше.

6 червня 2024, 17:10
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Slava Kot

Когнітивні розлади та синдроми деменції стають усе більше поширеними в суспільстві та приводять до нейродегенеративних захворювань, зокрема й до хвороби Альцгеймера. Проте, правильне харчування та деякі продукти здатні покращити когнітивні функції мозку людини.

Що потрібно їсти, щоб не втратити пам'ять: п’ять продуктів, які її підтримують

Продукти, які покращують пам'ять. Фото з відкритих джерел

Сьогодні фармацевтика пропонує багато хімічних речовин, які позитивно впливають на пам'ять — це вітаміни групи B, магній, інші вітаміни та мінерали, жирні кислоти та численні антиоксиданти. Однак більшість з них можна отримати з п’яти продуктів, які покращують пам’ять.

Волоські горіхи

Волоські горіхи є багатим джерелом вітамінів, мінералів, ненасичених жирних кислот і антиоксидантів. Їх регулярне вживання позитивно впливає на здоров'я. Вони мають протизапальні та антиоксидантні властивості, що сприяє зниженню ризику багатьох захворювань.

Також горіхи можуть запобігти або уповільнити зниження когнітивних функцій у літніх людей. У дослідження 2014 року виявило, що група, яка вживала п’ять або більше порцій горіхів на тиждень мала вищі когнітивні функції мозку, ніж група людей, де були відсутні горіхи.

Риба

Жирна морська риба, така як скумбрія, оселедець, сардина і тунець, містить велику кількість поліненасичених жирних кислот, які мають значний вплив на здоров'я. Найбільше значення надається омега-3 кислотам (докозагексаєнова та ейкозапентаєнова кислоти), які складають до 30% сухої ваги мозку.

Докозагексаєнова кислота є компонентом фосфоліпідів у мембранах нервових клітин, а ейкозапентаєнова кислоти, своєю чергою, відповідає за його стабілізацію в мембранах цих клітин. Тому обидві кислоти необхідні для проходження нервових імпульсів у нервовій системі, що має значний вплив на пам’ять людини.

Какао (шоколад)

Какао вважається хорошим джерелом магнію та антиоксидантів. Цей продукт характеризується протизапальними, протираковими, антиоксидантними, протиалергічними та противірусними властивостями. Регулярне вживання какао знижує ризик неврологічних розладів і когнітивних порушень.

Епікатехін, який міститься у великій кількості в какао покращує формування довгострокової пам’яті та може усунути когнітивні розлади. Крім того, дослідження, проведене в Норвегії, показало, що між споживанням шоколаду, чаю та червоного вина, найкращий ефект для пам’яті мав саме шоколад.

Кава

Кава — це суміш, що містить приблизно 1000 біологічно активних сполук. Вона має нейропротекторну дію, а регулярне вживання кави сприяє поліпшенню пам'яті. 

Результати великого дослідження в трьох країнах (Нідерланди, Франція та Італія), яке проводилося протягом 10 років за участю літніх чоловіків, показали, що люди, які п’ють каву, відчувають менше зниження когнітивних функцій, ніж ті, хто її не п’є.

Куркума

Куркума — спеція, що містить біологічно активні сполуки. Її основним інгредієнтом є куркумін, який має протизапальні, антиоксидантні та протипухлинні властивості.

У 2019 році було опубліковано огляд досліджень, які довели, що куркумін може покращити пам’ять, увагу та когнітивні функції. Куркуму можна додавати практично до всього, як до солодких, так і до солоних страв. Таким чином, щоденна доза жовтої спеції — хороший крок до покращення пам'яті.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що вчені виявили несподіваний зв'язок між кастрацією чоловіків та тривалістю життя.

Також "Коментарі" писали про дослідження вчених, які зруйнували найбільший міф про алкоголь.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини