Рубрики
МЕНЮ
Кречмаровская Наталия
У літню спеку не хочеться важкої їжі — дехто обирає основним раціоном овочі та фрукти. Цікава ідея — цілий день харчуватися виключно кавуном. Однак спеціалісти застерігають: попри те, що кавун на 92% складається з води, багатий на вітаміни A, C, антиоксиданти та електроліти, його надмірне споживання може мати несподівані наслідки для здоров’я.
Кавун. Ілюстративне фото
Кавун має високий глікемічний індекс (74–80), що сприяє швидкому підвищенню рівня цукру в крові. Лікарі застерігають, надмірне споживання кавуна може призвести до стрибків глюкози, особливо у людей із діабетом або інсулінорезистентністю.
Велика кількість фруктози може спричинити проблеми з травленням. У людей із синдромом подразненого кишківника або непереносимістю фруктози можуть виникнути здуття, діарея, спазми та дискомфорт.
Небезпечний також і надлишок калію. У 100 г кавуна міститься близько 170 мг калію. Цей мінерал важливий для серця та м’язів, однак його надлишок може спричинити гіперкаліємію. Це порушує серцевий ритм, викликає слабкість і навіть параліч. Особливо важливо контролювати споживання калію людям з хворобами нирок або серця.
Надмірна кількість кавуна може навіть змінити колір шкіри. Велика кількість лікопіна у кавуні може призвести до тимчасової зміни кольору шкіри на помаранчевий.
Також кавун містить тирамін — амінокислоту, яка може провокувати мігрені.
Не варто забувати про алергічні реакції, хоча вони трапляються рідко.
До того ж вживання протягом усього дня тільки кавуна може призвести до дефіциту білків, жирів, вітамінів групи B та інших важливих нутрієнтів. Такий раціон незбалансований і може спричинити втрату м’язової маси, електролітний дисбаланс, зниження енергії, погіршення настрою та головний біль.
Нагадаємо: портал “Коментарі” писав, скільки кавуна можна їсти.