Головна Новини Здоров'я дієта і харчування Ранні овочі призводять до розвитку раку: які процеси в організмі запускають
commentss НОВИНИ Всі новини

Ранні овочі призводять до розвитку раку: які процеси в організмі запускають

Якої шкоди завдають здоров'ю ранні овочі

20 березня 2025, 17:21
Поділіться публікацією:

Ранні овочі, які з'являються на прилавках навесні, часто викликають апетит і бажання поповнити запас вітамінів після зимового періоду. Однак, вживання таких продуктів може нести в собі певні ризики для здоров'я.

Ранні овочі призводять до розвитку раку: які процеси в організмі запускають

Ілюстративне фото

Ранні овочі часто вирощуються з використанням великої кількості азотних добрив, що може призвести до накопичення нітратів. Нітрати самі по собі не є токсичними, але в організмі вони можуть перетворюватися на нітрити, які можуть викликати:

Метгемоглобінемію: стан, при якому гемоглобін втрачає здатність переносити кисень.

Отруєння: особливо небезпечне для дітей та вагітних жінок.

Ризик розвитку раку: нітрити можуть утворювати нітрозаміни, які є канцерогенами.

Ранні овочі можуть оброблятися пестицидами для захисту від шкідників та хвороб. Залишки пестицидів на овочах можуть викликати:

Алергічні реакції: особливо у людей з чутливою шкірою.

Отруєння: при накопиченні пестицидів в організмі.

Порушення роботи нервової системи: деякі пестициди є нейротоксичними.

Для швидкого зростання ранніх овочів можуть використовуватися гормони росту, які можуть:

Викликати алергічні реакції: у людей з чутливістю до гормонів.

Порушити гормональний баланс: при регулярному вживанні овочів з гормонами росту.

Ранні овочі, вирощені в тепличних умовах, можуть містити менше вітамінів та мінералів, ніж овочі, вирощені у відкритому ґрунті в сезон.

Як мінімізувати ризики

Ретельно мийте овочі: перед вживанням ретельно мийте овочі під проточною водою.

Знімайте шкірку: знімайте шкірку з овочів, особливо з огірків та редиски.

Варіть або тушкуйте овочі: термічна обробка допомагає знизити вміст нітратів та пестицидів.

Купуйте овочі у перевірених постачальників: віддавайте перевагу овочам, вирощеним без використання великої кількості добрив та пестицидів.

Вживайте сезонні овочі: в сезон овочі містять більше вітамінів та мінералів і менше шкідливих речовин.

Нагадаємо, портал “Коментарі” писав, чим небезпечний магазинний сік. 




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини