Головна Новини Здоров'я дієта і харчування Персик або нектарин: який фрукт корисніший для здоров'я
commentss НОВИНИ Всі новини

Персик або нектарин: який фрукт корисніший для здоров'я

Персики та нектарини є відмінними джерелами харчових волокон.

11 серпня 2025, 08:20 comments2449
Поділіться публікацією:

Зовні нектарини і персики дуже схожі і на смак вони майже однакові, але за вмістом корисних речовин між ними все ж таки є різниця.

Персик або нектарин: який фрукт корисніший для здоров'я

Персик та нектарин. Фото: з відкритих джерел

У 100 г персиків та нектарин міститься: калорій — 46 та 43; білок – 1 г в обох фруктах; вуглеводи — 9,8 г та 9,4 г; клітковина – 1,5 г в обох; вітамін А — 24 мкг та 21 мкг; вітамін С — 4,1 мкг та 2,9 мкг; калій — 122 мкг та 131 мкг; ніацин — 0,8 мкг та 1,1 мкг; магній – 8 мкг та 8,8 мкг; фосфор — 22 мкг та 26 мкг.

Персики та нектарини є відмінними джерелами харчових волокон. Зокрема, вплив на організм такий: покращене травлення, знижений артеріальний тиск, знижений рівень ліпідів, зменшення загального запалення, стабілізований рівень цукру в крові.

Окислювальний стрес вважається важливим основним фактором, що сприяє розвитку кількох поширених захворювань, включаючи діабет 2 типу, серцево-судинні захворювання та деякі види раку.

Підвищений рівень антиоксидантів у персиках сприяє захисту організму від смертності від хвороб.

Якщо вам важлива антиоксидантна дія та м'який смак, то віддавайте свою перевагу персику. Щоб отримати більше вітаміну C, менше калорій та гладку шкірку – купуйте нектарин.

Найкраще — чергувати або поєднувати обидва для максимальної різноманітності та користі.

Якщо ж говорити про те, як часто їсти ці фрукти, то ідеальним буде варіант – 2-4 рази на тиждень. Цього цілком достатньо для отримання користі, не перевантажуючи організм фруктозою.

Якщо ви активно рухаєтеся, займаєшся спортом або маєте підвищену потребу в енергії – можна їсти по 1 плоду майже щодня. При проблемах із рівнем цукру в крові (предіабет, діабет) – краще обмежити споживання та поєднувати з білками чи жирами (наприклад, з йогуртом, горіхами).

Читайте також на порталі "Коментарі" – медики розповіли, кому не можна їсти персики.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини