Головна Новини Здоров'я дієта і харчування П'ять цікавих фактів про вівсянку, які ви могли не знати
commentss НОВИНИ Всі новини

П'ять цікавих фактів про вівсянку, які ви могли не знати

Вівсянка — один з найбільш корисних і поживних сніданків

22 липня 2020, 09:20 comments1683
Поділіться публікацією:

Вівсяна каша давно увійшла в список найкорисніших і найпоживніших страв на сніданок. Завдяки своєму вітамінному складу, вона покращує роботу травлення і регулює обмін речовин. На своїй сторінці в Instagram лікар-нутриціолог Світлана Нікітчук розповіла про дивовижні властивості цього продукту.

П'ять цікавих фактів про вівсянку, які ви могли не знати

Користь для кишківника

Вівсяні пластівці майже повністю складаються з клітковини. У кишківнику грубі волокна не перетравлюються, але добре очищають стінки від шлакових відкладень і допомагають налагодити роботу травного тракту.

Очищення від "шкідливого" холестерину

Клітковина також не дозволяє відправитися в кров холестериновим масам. А лінолева кислота, яка міститься у вівсі, очищає судини від холестерину.

Стабільний рівень цукру

У вівсянці міститься бета-глюкани — полісахариди, які засвоюються в травній системі протягом 3-4 годин. Завдяки цьому рівень глюкози плавно підвищується і так само плавно знижується. Це і захищає від раптових нападів голоду, викликаних різким падінням глюкози в крові.

Геркулес або вівсянка?

У 1920-х роках на полицях радянських магазинів з'явилися вівсяні пластівці — розплескана вівсяна крупа. Товар рекламувався як каша, яка дає могутню силу, як у грецького бога Геракла, якого римляни називали Геркулесом. Так "Геркулес" став для нас звичною назвою вівсяних пластівців.

Особливості вівсянки

Овес сплющується, щоб зруйнувати оболонку зерна, і тим самим скоротити час приготування каші. Класичний "Геркулес" вариться 20-30 хвилин. Таке зерно майже повністю зберігає свої корисні властивості. Сорт "Екстра" достатньо варити 5-10 хвилин, тому що зерна оброблені сильніше і пропарені. Але через це клітковина в зернах практично зруйнована. Тому для приготування сніданку, краще використовувати зерна з меншою обробкою.

П'ять цікавих фактів про вівсянку, які ви могли не знати - фото 2

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, чи можна їсти вівсянку кожен день.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини