Головна Новини Здоров'я дієта і харчування Не можна вживати в спеку: 5 продуктів, які ще більше «піддадуть жару»
commentss НОВИНИ Всі новини

Не можна вживати в спеку: 5 продуктів, які ще більше «піддадуть жару»

Коли на вулиці +30°С, єдине бажання – хоч трохи охолонути. Але нерідко ми припускаємось помилки і замість того, щоб освіжитися, робимо собі ще гірше

4 липня 2023, 20:50 comments2460
Поділіться публікацією:

Не можна вживати в спеку: 5 продуктів, які ще більше «піддадуть жару»

Морозиво не врятує від спеки (фото з відкритих джерел)

 Як допомогти організму пережити спеку і покращити самопочуття? "Коментарі" розібралися, від яких продуктів краще відмовитися.

Морозиво і прохолодні напої

Здавалося б, абсолютно логічно, що найкращий порятунок у спеку – щось прохолодне: зїв, випив – і освіжився. Але це не більше, ніж один з численних міфів. Знизити градус таким чином точно не вдасться, а от отримати зворотній ефект – дуже легко (ви ж пам’ятаєте – чем більше холодної води пєте, тим більше хочеться). Після морозива і напоїв з холодильника організм отримує стрес і мерщій починає зігріватися. Він сам регулює температурний баланс – "виганяє" тепло, що виражається у підвищеному потовиділенні. Саме тому в Середній Азії, де температура влітку зашкалює, цілими днями п’ють гарячий чай: він стимулює виділення поту, завдяки якому тіло охолоджується. Але не всім такий варіант подобається. Тому рекомендації лікарів на спекотній дні виглядають так: чай – теплий, напої (у тому числі й вода) – кімнатної температури. І ніякого льоду!

 Гострі продукти

Вони теж здатні підвищити температуру тіла. Справа в капсаїцині – алкалоїді, який входить до складу різних видів гострого стручкового перцю. Від нього стає гаряче не тільки в ротовій порожнині. Молекули капсаїцину подразнюють температурні рецептори організму і подають сигнали мозку створити відчуття тепла. Відомо, що він добре спалює жири, сприяє відновленню пошкоджених нервів і може тамувати біль. Але влітку його споживання варто звести до мінімуму.

Випічка та солодощі

Продукти, які містять борошно та мають високий вміст цукру, можуть призвести до зневоднення організму. Для того, щоб їх перетравити, потрібно досить багато вологи, а її у спеку не вистачає й так. Тому макаронів, хлібобулочних виробів і цукерок в раціоні в літній період повинно бути набагато менше, ніж зазвичай.

Не можна вживати в спеку: 5 продуктів, які ще більше «піддадуть жару» - фото 2

 Алкоголь

Є кілька причин не вживати алкогольні напої при високій температурі повітря.

По-перше, вони значно підвищують артеріальний тиск. Це додаткове навантаження на серце й судини, які й так змушені працювати в режимі підвищеної складності, щоб забезпечити охолодження тіла. Тому є ризик серцевого нападу. По-друге, алкоголь – сечогінний засіб, до того ж досить сильний. Він інтенсивно виводить з організму рідину, що може спричинити обезводнення, у тому числі – й з незворотніми процесами. По-третє, алкогольні напої можуть спровокувати тепловий удар (у стані спяніння організм не може  нормально регулювати свою температуру) і сонячні опіки (під дієї алкоголю шкіра стає більш чутливою до сонячних променів).

 Продукти з високим вмістом білка

Все дуже просто. Попри користь білка для організму, на те, щоб його перетравити, потрібно дуже багато енергії – у двічі більше, ніж на розщеплення вуглеводів. У процесі травлення відбувається процес термогенезу – вироблення теплоти, яка супроводжує синтез білків. А зайва температура, коли за вікном і так пекло, тільки ускладнює нам життя.

Раніше "Коментарі" писали, що буде о організмом, якщо щодня їсти червоне м'ясо.


 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини