Рубрики
МЕНЮ
Светлана Шкурупий
Мабуть, не існує у світі більш суперечливого продукту, ніж манна каша. Одні дослідники вважають її абсолютно "порожньою", а інші перераховують її корисні властивості. Як же бути? Гастроентеролог Анжеліка Шакірова розповіла, чому навколо продукту так багато суперечок і чому манна каша може нашкодити.
(фото з відкритих джерел)
Лікар зазначила, що кілька років тому медики та науковці почали попереджати про небезпеку манної каші, тому що засумнівалися в користі цієї страви. Більшість схилялася до того, що її в раціоні слід обмежити, особливо дітям. А вся річ у тому, що манна каша, в порівнянні з іншими, містить мало вітамінів, корисних речовин і дуже калорійна, оскільки складається зі швидких вуглеводів. Вони швидко перетравлюються і при регулярному споживанні можуть спровокувати набір зайвої ваги.
Також гастроентеролог розповіла, що манна каша заважає засвоюватися кальцію в організмі внаслідок фітінової кислоти, яка є в її складі. А дефіцит цього елемента викликає серйозні проблеми зі здоров'ям, зокрема рахіт (розлад кісткоутворення, — прим. авт.).
На думку дослідників, в цій страві також багато клейковини (глютену), яка погіршує всмоктування корисних речовин організмом і може привести до порушення роботу кишківника.
Анжеліка Шакірова пояснює, що багатьох в дитинстві годували манною кашею, і всі виросли абсолютно нормальними. Однак, сталося це внаслідок правильно збалансованого харчування, завдяки якому шкода від манної каші стала мінімальною. Але не всі діти так харчуються.
Раніше видання "Коментарі" повідомляло, яку кашу варто додати у свій ранковий раціон.
Новини