Рубрики
МЕНЮ
Светлана Шкурупий
Картопля є чи не основним продуктом на нашому столі. Універсальність цього овочу дозволяє використовувати його в найрізноманітніших стравах. Але лікар Нурія Монфулледа вважає, що не завжди картопля може бути корисною для здоров'я.
чим небезпечна картопля / фото: istockphoto.com
Спеціаліст зазначила, що в деяких випадках цей популярний овоч здатний викликати проблеми зі здоров'ям, зокрема зі шлунком. І вся справа в його складі. Деякі бульби картоплі можуть містити соланін — природну отруту, в складі якого є глюкоза і соланідін. При попаданні в організм ця речовина може спровокувати сильний розлад шлунку: нудоту, блювоту, спазмолітичні болі, відчуття гіркоти у роті та інші неприємні симптоми.
Лікар каже, що перед покупкою і вживанням картоплі дуже важливо звернути увагу на її колір. Для того, щоб уникнути проблем з травною системою, не можна використовувати для приготування страв позеленілі та пророслі бульби овочу, тому що саме в низ і накопичується соланін.
Відзначимо, що ця природна отрута не сприйнятлива до температурного впливу, тому термічна обробка коренеплодів в домашніх умовах токсин не руйнує.
Нагадаємо, правильно приготована картопля допомагає впоратися з багатьма недугами, тому що в ній зберігаються вітаміни та цінні мікроелементи, необхідні організму. Наприклад, людям, які страждають гастритом і запорами, рекомендується вживати свіжовіджатий картопляний сік. Про інші важливі властивості овочу, дізнайтеся в нашому матеріалі.
Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що німецькі фахівці перерахували випадки, коли вживати картоплі категорично не рекомендується, тому що вона може бути небезпечною для здоров'я.
Новини