Головна Новини Здоров'я дієта і харчування 10 продуктів, що провокують печію
commentss НОВИНИ Всі новини

10 продуктів, що провокують печію

Печію можуть провокувати багато продуктів: наприклад, цитрусові

10 лютого 2021, 19:19
Поділіться публікацією:

Відчуття печіння в горлі або грудях, яке більш звично нам під назвою "печія", відоме, напевно, чи не кожному. Подібні неприємні відчуття виникають через підвищену кислотність в шлунку, через що частинки їжі із нього можуть потрапляти до стравоходу. Зазвичай печія не триває занадто довго, а ті, хто схильний до неї, вже вивчили, яким чином її можна позбутися. Водночас можна спробувати її не провокувати. Підказку про десять продуктів, які викликають печію, підкинуло видання Fresh.

10 продуктів, що провокують печію

Печію можуть викликати різні продукти. Фото: Телеканал Доктор

1. Часник і цибуля

Ці два овочі досить сильно стимулюють вироблення шлункового соку. Через його підвищену концентрацію і велику кількість організм може почати відчувати печію — подразнюється стравохід.

2. Цитрусові

Рівень кислотності в шлунку дуже залежить від вітаміну С, на який багаті апельсини, мандарини та інші цитрусові. Остерігайтеся їсти ці фрукти на порожній шлунок. Не варто і пити натщесерце апельсиновий сік.

3. Ковбаса і консервація

Будь-які копчені продукти є досить важкими для нашого шлунку і кишечника. Зрозуміло, організм виробляє більше шлункового соку, щоб впоратися із засвоєнням їжі. Як результат, може з'явитися печія. Консервовані овочі також вживайте з обережністю — найчастіше їх "закатують" із оцтом, який дратує і шлунок, і стравохід.

4. Спеції (особливо гострі)

Тут зрозуміло — страждає все: слизова рота, горла, стравоходу і, зрозуміло, шлунок. Якщо переборщити зі спеціями, печіння в грудях не оберешся.

5. Газовані напої

У разі появи печії після вживання газованої води звинувачувати варто, власне, бульбашки газу. Будучи подразником самі по собі, вони потрапляють в шлунок і змушують його посилити газоутворення. Через це виникає відрижка, що може лише допомогти потрапити частинкам їжі у стравохід. Результат — печія.

6. Алкоголь

Окремі алкогольні напої (вино, наприклад) містять достатню кількість кислоти. Інші (ті ж пиво або шампанське) — газовані. Тому не рекомендується пити на порожній шлунок, ну і не варто переборщувати з дозою.

7. Кава і чай

Власне, в цей пункт можна віднести всі продукти, які містять кофеїн — він "любить" провокувати печіння стравоходу.

8. Шоколад

По-перше, наявність кофеїну. По-друге, багатство серотоніну. Так-так, той самий "гормон щастя" здатний розслабити нижній стравохідний сфінктер. І це, як розумієте, стимулює виникнення печії.

9. М'ята

Великі дози м'яти здатні подразнювати слизову стравоходу.

10. Сир, горіхи, авокадо

Всі ці продукти містять багато жиру. Це не кислота, звичайно, але печію все одно може спровокувати, адже жири уповільнюють засвоєння їжі.

Зрозуміло, не варто відмовлятися від всіх продуктів в списку, навіть якщо ви страждаєте від печії. Всього лише, по-перше, харчуйтеся правильно і регулярно; по-друге, намагайтеся не переїдати; по-третє, не лягайте спати відразу після прийому їжі. А ще обмежте харчування "на ходу".

Раніше "Коментарі" розповідали, які продукти допоможуть впоратися з втомою.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини