Головна Новини Здоров'я дієта і харчування Курка чи індичка: яке м'ясо краще засвоюється і містить більше білка
commentss НОВИНИ Всі новини

Курка чи індичка: яке м'ясо краще засвоюється і містить більше білка

Обидва види м'яса багаті на вітаміни групи B, такі як ніацин (B3), який підтримує травлення, здоров'я шкіри та роботу нервів.

22 березня 2025, 14:57
Поділіться публікацією:

Багато хто з нас часто запитує: курятина чи індичата – що корисніше? Обидва види м'яса багаті на білок, але відрізняються за складом жирів, вітамінів і впливу на організм. Варто знати, чим вони відрізняються і яке м'ясо краще вибрати для здорового раціону.

Курка чи індичка: яке м'ясо краще засвоюється і містить більше білка

Філе курки та індички. Фото з відкритих джерел

Як курка, так і м'ясо індички мають високий вміст білка: курка – 31 грам на порцію, а індичка – 30,1 грам. Вони також містять таку кількість фосфору, що відповідає 81% добової норми (DV). Фосфор необхідний для міцних кісток та зубів.

Обидва багаті на вітаміни групи B, такі як ніацин (B3), який підтримує травлення, здоров'я шкіри та роботу нервів. Курка забезпечує 86% DV для ніацину, тоді як індичка – 74%.

М'ясо також містить вітамін В6, який допомагає організму виробляти антитіла та підтримувати нормальну роботу нервів. Курка забезпечує 35% B6, а індичка – 47%.

Курка та індичка також містять однакову кількість холіну, який підтримує роботу мозку, пам'ять та контроль м'язів.

Основна відмінність між м'ясом – це калорійність та жирність. Куряче м'ясо калорійніше через високий вміст жиру. Курка також містить більше заліза, яке допомагає виробляти гемоглобін – білок, який переносить кисень через тіло.

У індички більше цинку, ніж у курки. А цинк підтримує імунну систему, сприяє загоєнню ран та розщепленню вуглеводів.

Куряча та індича грудка вважаються білим м'ясом, а стегна та гомілки — темним.

Біле м'ясо має менше жиру і м'який смак, тоді як темне м'ясо має більш насичений смак та більший вміст жиру. Порція 100 грамів (3,5 унції) смаженої курки без шкіри з темним м'ясом містить 178 калорій та 8,75 грама жиру, тоді як така ж кількість курячої грудки – 165 калорій та 3,57 грама.

І курка, і індичка є чудовими джерелами білка. Приготовлена курка без шкіри містить трохи більше білка – 31 грам на порцію, порівняно з індичкою. Однак ця різниця мінімальна.

Як і інші тваринні білки, курка та індичка містять усі дев'ять незамінних амінокислот (будівельні блоки білка), які організм не може виробляти.

Продукти з високим вмістом білка, такі як курка та індичка допомагають залишатися ситими.

І курка, і індичка є поживними джерелами білка. Хоча зміст поживних речовин має значення, також важливо враховувати загальний раціон, а чи не зосереджуватися одному продукті. Облік смаків та задоволення може допомогти вам підтримувати збалансоване харчування.

Читайте також на порталі "Коментарі" — як білки допомагають знизити рівень холестерину: корисні продукти для здоров'я.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини