Головна Новини Здоров'я дієта і харчування Картопляне пюре не таке безпечне, як усі вважають: як шкодить організму
commentss НОВИНИ Всі новини

Картопляне пюре не таке безпечне, як усі вважають: як шкодить організму

Чому деяким людям варто уникати вживання картопляного пюре

15 серпня 2025, 13:05
Поділіться публікацією:

У багатьох країнах світу однією з найпопулярніших страв є картопляне пюре. Не виключення і Україна. Ніжна текстура та м'який смак нагадує про домашній затишок. Однак ця проста та поширена їжа може зашкодити певним категоріям людей. Кому варто обмежити або зовсім відмовитися від вживання картопляного пюре, розповідаємо далі.

Картопляне пюре не таке безпечне, як усі вважають: як шкодить організму

Картопляне пюре. Ілюстративне фото

Головна загроза, як зазначають спеціалісти, для тих, хто має проблеми з рівнем цукру в крові, серцево-судинною системою або схильністю до ожиріння.

Картопляне пюре має високий глікемічний індекс, що спричиняє різке підвищення рівня глюкози в крові. Такий стан може бути критичним для людей з діабетом або переддіабетичним станом. Ще більше підвищує цей показник пюре з висококрохмальних сортів картоплі, особливо приготоване з додаванням молока, вершків чи масла. Така їжа провокує інсулінові сплески та енергетичні "провали".

Друга небезпека — надмірна калорійність. Картопля сама по собі не дуже калорійний продукт. Однак якщо при приготуванні використовують велику кількість вершкового масла, жирних вершків або сиру, то це перетворює пюре на "калорійну бомбу". Вживати такий калорійний продукт особливо небезпечно для людей із зайвою вагою або тих, хто намагається контролювати апетит. Спеціалісти попереджають, що пюре має низький вміст клітковини, що знижує відчуття ситості та може спричинити переїдання.

Ще одна загроза — негативний вплив на серцево-судинну систему. Може підвищити рівень "поганого" холестерину та артеріального тиску високий вміст насичених жирів і солі, які часто додають у пюре. Це створює додаткове навантаження на серце та особливо небезпечно для у людей із гіпертонією або схильністю до серцевих захворювань.

Ще більш небезпечним називають інстант-пюре — швидкий варіант, який часто містить консерванти, емульгатори та штучні ароматизатори. Такі добавки можуть спричинити алергічні реакції, порушення травлення та навіть впливати на гормональний баланс. Крім того, інстант-пюре зазвичай має ще вищий глікемічний індекс і менше корисних речовин, ніж домашнє пюре.

Нагадаємо: портал “Коментарі” писав, що звичайний сир не такий безпечний, як усі думають.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини