Рубрики
МЕНЮ
Светлана Шкурупий
Продукти, які ми щодня вживаємо, можуть по-різному впливати на організм і роботу жовчного міхура. Є їжа, яка стимулює виділення та розріджує жовч, а є та, що провокує її застій, викликаючи певні проблеми зі здоров'ям.
Які продукти виводять жовч (фото з відкритих джерел)
Експерти радять переглянути свій раціон і при проблемах із застоєм жовчі збагатити його такими продуктами:
Куркума
Ця спеція має багато дивовижних властивостей, зокрема підтримує роботу жовчного міхура. Вживання куркуми допомагає виводити й розріджувати жовч, вона стимулює її вироблення, тим самим запобігаючи застою. Спецію можна додавати в різні страви та напої, наприклад, чай чи молоко.
Мигдаль
При хворобах жовчних протоків експерти радять додати до раціону мигдаль, тому що він добре чистить кров, виводить пісок із нирок і прибирає жовч з організму. Але йдеться про сирі горіхи, не солоні й не смажені.
Оливкова олія
Намагайтеся додати в меню оливкову олію, тому що в її складі багато вітамінів та антиоксидантів, які позитивно впливають на роботу жовчного міхура. Вживання продукту знизить ризик появи каменів у жовчному міхурі та покращить моторику гладкої мускулатури органу.
Білокачанна капуста
Експерти кажуть, що за допомогою білокачанної капусти можна покращити травлення та зменшити в'язкість жовчі. Вона пов'язує токсичні метаболіти у жовчному міхурі та виводить їх з організму, запобігаючи запальним процесам. Розрідженню жовчі також сприяє броколі та брюссельська капуста.
Кефір
У цьому продукті, як і інших кисломолочних, міститься багато вітаміну Д, який допомагає нормалізувати рН жовчі, а також запобігає камнеутворенню та відкладенню солей.
Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що дієтолог Ганна Гогольова розповіла, які продукти необхідно додати до раціону для покращення роботи жовчного міхура.
Новини