Рубрики
МЕНЮ
Клименко Елена
Оливкова олія – одна з найпопулярніших і найцінніших олій у світі. Її цінують не лише за насичений смак, а й за численні корисні властивості для організму. Цей продукт багатий на антиоксиданти та рослинні сполуки, які позитивно впливають на здоров’я, зазначає видання Eatingwell.

Фото: з відкритих джерел
"Оливкова олія містить олеїнову, пальмітинову, лінолеву та стеаринову кислоти. Крім того, у ній присутні фенольні сполуки: фітостероли, токофероли, лігнани та флавоноїди", – розповіла дієтологиня Менді Енрайт.
У різних країнах люди щодня додають оливкову олію до раціону і, як показують дослідження, це сприяє позитивним змінам в організмі.
1. Підтримка серця
Одна з головних переваг олії – високий вміст мононенасичених жирів, зокрема олеїнової кислоти. За даними досліджень, вона знижує запальні процеси та може поліпшувати рівень холестерину в крові, що позитивно впливає на серцево-судинну систему. Іспанське дослідження, опубліковане в The New England Journal of Medicine, показало, що середземноморська дієта з оливковою олією знижує ризик інфарктів та інсультів.
2. Здоров’я кісток
Поліфеноли в олії сприяють утворенню кісткової тканини та зменшують ризик остеопорозу, роблячи кістки міцнішими і стійкішими до ламкості.
3. Зменшення запалення
Компоненти олії – олеокантал, олеацеїн, олеїнова кислота та олеуропеїн – допомагають знизити рівень маркерів запалення, таких як С-реактивний білок і інтерлейкін-6, що захищає від хронічних хвороб.
4. Захист мозку
Антиоксиданти та вітамін Е в олії допомагають боротися з оксидативним стресом і запаленням, знижуючи ризик хвороби Альцгеймера та деменції. Дослідження показують, що регулярне споживання навіть пів столової ложки олії щодня знижує ризик смертельної деменції на 28%.
5. Захист суглобів
Протизапальні властивості олії підтримують змащення суглобів і можуть захищати від остеоартриту. Хоча більшість досліджень проводили на тваринах, попередні дані обнадіюють.
Хоча олія безпечна при помірному вживанні, надмірне споживання може призвести до набору ваги через високу калорійність, а іноді викликати легкі проблеми з травленням або алергію.
Як вже писали "Коментарі", більшість людей звикли без роздумів викидати лимонну шкірку, вважаючи її непотрібною. Однак наукові дані свідчать про протилежне: цедра лимона є безпечною для споживання та містить значну кількість біологічно активних речовин, здатних урізноманітнити й підсилити щоденний раціон.