Головна Новини Здоров'я дієта і харчування Ця риба заборонена в Італії та Японії, але її все ще купують українці
commentss НОВИНИ Всі новини

Ця риба заборонена в Італії та Японії, але її все ще купують українці

Масляна риба або есколар може призвести до проблем зі здоров’ям, тому її заборонили в інших країнах.

29 жовтня 2024, 17:45 comments7020
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Slava Kot

Більшість дієтологів рекомендують включати рибу до свого раціону двічі на тиждень для підтримання здоров’я. Проте деякі риби крім користі, можуть і зашкодити організму, і масляна риба – одна з таких. Попри заборону в Італії, Японії та обмеження в інших країнах, ця риба залишається доступною в Україні. 

Ця риба заборонена в Італії та Японії, але її все ще купують українці

Філе риби есколар може бути небезпечним. Фото з відкритих джерел

Масляна риба — це назва, яка може використовуватись для кількох видів риб, зокрема таких як есколар, які мають високий вміст жиру. М’ясо есколару має відмінні смакові якості та містить вітаміни групи A, B, D та E. Однак, крім того, масляна риба має воскові ефіри, зокрема гемпілотоксин, які організм людини не засвоює. Це може призводити до проблем із травленням, включаючи біль у животі, діарею, блювоту та сильний головний біль. Вважається, що до 20% людей можуть відчувати симптоми отруєння після вживання масляної риби.

З 1977 року Японія визнала есколар токсичним і заборонила його продаж, щоб уникнути побічних ефектів для здоров’я людей. Італія також долучилася до цієї заборони через високий ризик харчових отруєнь після вживання есколару. Після масових випадків діареї канадці закликали також заборонити рибу в країні, однак Канадське агентство харчової інспекції випустило інформаційний бюлетень, де встановили рекомендації для вживання масляної риби.

У деяких країнах, як-от США, есколар іноді продають під іншими назвами, зокрема як "білий тунець". За даними дослідження організації Oceana, понад 80% зразків білого тунця на рибних ринках, суші-барах та ресторанах насправді були есколаром. Дослідники вказують, що таке неправильне маркування є більш небезпечним, ніж неправильне маркування інших риб, через потенційний вплив есколара на здоров’я

Щоб уникнути можливого отруєння масляної риби або есколара експерти рекомендують:

  • - обмежувати розмір порції до 170 грамів.
  • - вибирати частини ближче до хвоста, які містять менше воскових ефірів.
  • - перед покупкою уточнювати вид риби, щоб уникнути споживання неправильно позначеної продукції.

Хоча масляна риба має чудовий смак, її споживання пов'язане з ризиками, які можуть негативно вплинути на здоров'я. Тому варто бути обережними й уважно читати маркування перед покупкою.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про те, що в ЄС забороняють чипси з популярним смаком через шкоду для ДНК.

Також "Коментарі" писали, що Держрибагентство оприлюднило рейтинг найкорисніших видів риб для здоров'я.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини