Рубрики
МЕНЮ
Кравцев Сергей
Втома після прийому їжі може бути сигналом про проблеми зі здоров'ям, на які не можна не звертати уваги.
Сонливість. Фото: із відкритих джерел
Дієтолог Фіона Хантер попередив, що постійне почуття втоми після їжі може бути основною ознакою потенційно небезпечного стану здоров'я.
У медицині це відомо як постпрандіальна сонливість. Це може призвести до сонливості, занепаду енергії, труднощів із концентрацією.
За словами експерта, точна причина не є цілком зрозумілою, але є кілька припущень. Одне полягає в тому, що це природна реакція організму на травлення.
Після їжі тіло перенаправляє потік крові до травної системи, а тимчасове переміщення крові від мозку може призвести до відчуття втоми та млявості.
Відчуття втоми після їжі є властивим більшості людей явищем, тоді як надмірна втома може бути ознакою певного стану здоров'я. До них відносяться: діабет або переддіабет – це може спричинити коливання цукру в крові після їжі, що може спричинити втому. Харчова непереносимість або алергія – вони можуть спричинити втому та інші симптоми після вживання певної їжі. Ведення харчового щоденника допоможе виявити проблемні продукти. Анемія – нестача заліза або вітаміну B12 може сприяти постійній втомі. Гормональні проблеми – сюди належить недостатня робота щитовидної залози, що може вплинути на рівень енергії та метаболізм.
Певні поживні речовини у продуктах можуть з більшою ймовірністю викликати сонливість. У цей ряд можна поставити страви з високим вмістом цукру або рафінованих вуглеводів, такі як білий хліб, рис і макарони, печиво та тістечка, а також білки, що містять триптофан, такі як індичка, курка, яйця, сир, риба, горіхи та насіння.
Читайте також на порталі "Коментарі" – вчені розкрили, коли слід випити останню чашку кави, щоби вночі добре виспатися.
Новини