Рубрики
МЕНЮ
Светлана Шкурупий
Навколо манної каші ходить безліч суперечок. Цей продукт має як корисні, так і негативні властивості. Дієтолог Ольга Наместникова розповіла, у чому особливість манки для здоров'я та як часто її можна вживати.
Манна каша (фото з відкритих джерел)
Манна крупа – продукт перероблювання пшениці. Це частки пшеничного зерна, які пройшли обробку грубим помелом. У її складі є вітаміни В, РР, а також калій та залізо. Через те, що клітковини в ній небагато, така каша ідеально підходить для післяопераційної дієти або раціону людей, які мають проблеми зі шлунково-кишковим трактом.
Манка обволікає слизові оболонки шлунка і кишківника, не викликає спазмів і легко засвоюється. Її рекомендують вживати при деяких видах ниркової недостатності – зварена на воді, вона не дає організму засвоювати тваринні білки, зате дає йому заряд енергії через швидкі вуглеводи, які містяться в ній.
Але при цьому манна каша містить багато клейковини та крохмалю, а значить протипоказана людям, у яких непереносимість глютена. У таких випадках, вона може викликати спазми, болючі відчуття в області живота та нетравлення.
А ще, за словами фахівця, у складі манки є фітин, який викликає порушення обміну кальцію в організмі людини, тому постійне вживання манної каші може спричинити підвищену ламкість кісток, крихкість зубної емалі та ламкість волосся та нігтів.
Також вона протипоказана діабетикам та схильним до ожиріння людям, бо в ній багато вуглеводів.
Раніше видання "Коментарі" повідомляло, яку кашу найкорисніше вживати в осінньо-зимовий період, щоб зміцнити імунітет.
Новини