Рубрики
МЕНЮ
Светлана Шкурупий
Шоколад — улюблені ласощі, як дорослих, так і дітей. Але зловживати ними не варто. Американський лікар-реаніматолог Рід Колдвелл розповів, чи можна померти, якщо з'їсти занадто багато шоколаду.
Шоколад (фото з відкритих джерел)
Річ у тому, що в складі шоколаду є какао-боби, в яких міститься теобромін — алкалоїд з гіркуватим смаком. При попаданні в організм він діє як м'який стимулюючий засіб і за ефектом нагадує кофеїн. Він допомагає знижувати артеріальний тиск і має сечогінну дію.
Американські фахівці говорять, що ця речовина у великих кількостях може бути токсичною і призвести до розладу шлунково-кишкового тракту, а також до прискореного серцебиття, втрати апетиту і навіть сильного головного болю. А через вплив на серцево-судинну систему велика доза теоброміну може стати смертельною.
Лікар-реаніматолог Рід Колдвелл зазначив, що у шоколаду є токсична доза, яка може призвести до летального результату. Але швидше за все, людина потрапить в лікарню з розладом травлення, ніж з передозуванням шоколадом. Організм не дозволить з'їсти небезпечну дозу солодощів, оскільки у людини почнеться блювота.
Експерти відзначили, що різний тип шоколаду містить у своєму складі різну кількість теоброміну. Наприклад, в гіркому близько 5,5 мг, а в молочному — 2, 4 мг на 1 грам шоколаду. А ось токсична доза теоброміну для людини — 1 000 мг на 1 кг ваги.
Нагадаємо, вчені з університету Ноттінгема довели, що гіркий шоколад позитивно впливає на наш мозок і дозволяє поліпшити когнітивні вміння.
Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що незабаром людство може залишитися без улюбленого десерту — шоколаду.
Новини