Головна Новини Здоров'я дієта і харчування Чи можна їсти гостру їжу: що насправді відбувається з організмом
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи можна їсти гостру їжу: що насправді відбувається з організмом

Пекучі соуси та перці чилі давно стали невід'ємною частиною багатьох кулінарних рецептів

8 квітня 2025, 08:10 comments1256
Поділіться публікацією:

Деякі не уявляють життя без пікантного смаку, інші уникають гострого. Але, поки людина не має проблем зі здоров'ям, не кожен із нас замислюється, а як впливає така їжа на організм людини.

Чи можна їсти гостру їжу: що насправді відбувається з організмом

Гостра їжа. Фото з відкритих джерел

Дієтолог Аманда Сауседа розповіла, що компонент перцю чилі, що викликає тепло, називається капсаїцином. Коли ви їсте чилі, капсаїцин пов'язує та активує особливі больові рецептори у роті та у всьому травному тракті.

Біль, що він викликає, передається мозку як відчуття печіння чи підвищення температури, що змушує мозок посилати тілу сигнал необхідність охолонути. Може з'явитися потовиділення або кровоносні судини розширяться і направлятимуть тепло виходити з тіла через шкіру, що викликає почервоніння на шкірі. Очі, що сльозяться, нежить або надлишок слини також є типовою реакцією на капсаїцин, тому що організм може сприймати його як подразник, який необхідно вимити.

Гостра їжа має антиоксидантні властивості. Вільні радикали — це сполуки, що утворюються в результаті природних процесів в організмі, а також факторів довкілля, таких як алкоголь, забруднене повітря та куріння. Надлишок вільних радикалів в організмі може призвести до пошкодження клітин та ДНК, а згодом може призвести до хронічних захворювань. Антиоксиданти нейтралізують вільні радикали в тілі, а капсаїцин у гострій їжі може діяти як антиоксидант.

Гострий перець також є джерелом вітаміну С – потужного антиоксиданту.

Дослідження показують, що капсаїцин може впливати на мікробіом кишечнику. Капсаїцин може збільшити кількість корисних бактерій та зменшити шкідливі в нижній частині шлунково-кишкового тракту.

Але, звичайно, є й недоліки гострої їжі. Вона викликає печію та кислотний рефлюкс. Гостра їжа — це один із продуктів, яких слід уникати, якщо ви схильні до печії або кислотного рефлюксу. Гостра їжа дратує стравохід, коли вона спускається у шлунок, а також змушує нижній сфінктер стравоходу розслаблятися.

Також гостра їжа може призвести до проблем із ШКТ. Капсаїцин подразнює тканини шлунково-кишкового тракту (ЖКТ), тому організм може сприймати його як загрозу. У відповідь м'язові стінки кишечника посилюють скорочення, щоб перемістити їжу з капсаїцином через шлунково-кишковий тракт, щоб позбутися його. Ось чому багатьом доводиться бігти у ванну, коли вони їдять гостру їжу. Це ознака того, що ви з'їли більше чілі, ніж може витримати тіло.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому після обіду хочеться солодкого: про що сигналізує організм.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини