Головна Новини Здоров'я дієта і харчування Чай може зіпсуватися: перші ознаки, які мають насторожити
commentss НОВИНИ Всі новини

Чай може зіпсуватися: перші ознаки, які мають насторожити

Навіть сухий чай може втратити свій аромат та смак

6 вересня 2025, 09:27
Поділіться публікацією:

Важливо звернути увагу на основні сигнали, які вказують, що напій не годиться для вживання і навіть може нашкодити.

Чай може зіпсуватися: перші ознаки, які мають насторожити

Чай. Фото: з відкритих джерел

Чай не псується у класичному розумінні цього слова, як, наприклад, молоко чи м'ясо. Однак, він може втратити свіжість, смак та корисні властивості з часом.

Загальні терміни зберігання чаю такі: чорний чай зберігається свіжим до 2 років. При належному зберіганні деякі чорні чаї можуть навіть покращуватися з віком. Зелений – має найкоротший термін зберігання – до 6-12 місяців після розкриття упаковки. Білий чай може зберігатися до 18 місяців, а деякі види навіть покращуються з часом. Трав'яні чаї зазвичай зберігаються 6-12 місяців після відкриття упаковки.

Слід зазначити, що зберігання чаю дуже важливо, щоб він не втратив аромат, смак і корисні властивості.

Основні правила: контейнери — використовуйте герметичні контейнери з металу, скла або кераміки. Уникайте пластикових контейнерів, оскільки вони можуть впливати на смак чаю.

Місце зберігання — зберігайте чай у темному, сухому та прохолодному місці, подалі від джерел тепла та вологи.

Уникнення запахів – чай легко вбирає сторонні запахи, тому зберігайте його подалі від сильних ароматів

До ознак, що чай зіпсувався і його не можна пити відносять: втрата аромату або смаку, зміна кольору листя — якщо листя стало темно-коричневим або сірим, це сигнал старіння або псування, поява плісняви або неприємного запаху, наявність комах або інших шкідників.

Якщо чай зберігався поблизу спецій або продуктів, що сильно пахнуть, він може вбирати чужий запах, хоча технічно він не зіпсується.

Читайте також на порталі "Коментарі" — різні дослідження підтверджують, що чай, багатий на антиоксиданти та природні протизапальні речовини, може суттєво зменшувати ризики передчасної смерті, а також розвитку таких хвороб, як рак та діабет. Втім, вплив цих корисних властивостей на організм при додаванні цукру або штучних замінників цукру досі є предметом наукових дебатів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини