Головна Новини Здоров'я дієта і харчування Попкорн із мікрохвильовки дуже небезпечний: що показало дослідження вчених
commentss НОВИНИ Всі новини

Попкорн із мікрохвильовки дуже небезпечний: що показало дослідження вчених

Попкорн із мікрохвильовки легко готувати, однак він може містити небезпечні хімікати шкідливі для здоров’я.

15 травня 2025, 17:05
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Slava Kot

Попкорн давно став синонімом кіно, затишку та швидкого перекусу. Але якщо ви звикли готувати його в мікрохвильовці, варто замислитися, наскільки безпечним це може бути. Наукові дослідження вказують на потенційні ризики для здоров’я, пов’язані з упаковкою та складом попкорну для приготування в мікрохвильовій печі.

Попкорн із мікрохвильовки дуже небезпечний: що показало дослідження вчених

Попкорн. Фото з відкритих джерел

Зовні безпечна упаковка для попкорну у мікрохвильовій печі, може містити ПФАС (пер- та поліфторалкільні речовини). Їх додають до паперових пакетів, щоб захистити їх від проникнення жирів і вологи. Однак проблема в тому, що при нагріванні ПФАС можуть виділяти перфтороктанову кислоту (ПФОК). Це токсична сполука, яка пов’язана з рядом серйозних проблем для здоров’я.

Попри свою невидимість, ПФОК здатна накопичуватися в організмі і не виводитися роками. За даними журналу Environmental Health Perspectives, регулярне вживання мікрохвильового попкорну може підвищити рівень ПФАС у крові на 63% порівняно із середнім показником.

Як наслідок, тривалий контакт з цією речовиною може призвести до порушення функцій печінки, підвищити ризик безпліддя, збільшити рівень "поганого" холестерину,  викликати гормональні порушення, зокрема проблеми зі щитоподібною залозою, а також створити ризик розвитку деяких видів раку.

Крім того, упаковка не єдина проблема такого попкорну. Склад самого продукту зазвичай містить пальмову олію, гідрогенізовані жири, підсилювачі смаку, надлишок солі та штучні ароматизатори. Все це перетворює корисну кукурудзяну закуску на калорійну та потенційно шкідливу суміш.

Хоча попкорн у мікрохвильовій печі це швидко та зручно, існують набагато здоровіші способи приготування цієї закуски. Як альтернатива може бути традиційне приготування попкорну на сковороді або в каструлі. Для цього потрібно лише кілька ложок кукурудзяних зерен, трохи олії та приправ на ваш смак.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що ЄС забороняє чипси з популярним смаком через шкоду для ДНК. В Україні вони досі дозволені.

Також "Коментарі" писали, що дієтолог назвав, у чому шкода і користь попкорну.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини