Головна Новини Здоров'я дієта і харчування Це зовсім не вівсянка чи гречка: стало відомо, яка каша є найбільш корисною для українців
commentss НОВИНИ Всі новини

Це зовсім не вівсянка чи гречка: стало відомо, яка каша є найбільш корисною для українців

Цей недооцінений продукт варто знову включити до нашого харчування — він і корисний, і поживний.

18 серпня 2025, 07:30
Поділіться публікацією:

Ми звикли вважати вівсянку ідеальним вибором для сніданку, а гречку — головним джерелом користі у щоденному харчуванні. Але є ще одна каша, яка за своїми властивостями перевершує обидві. Йдеться про перловку — ячмінну крупу, яка зберегла максимум природної користі і повертає собі заслужене місце в здоровому раціоні, повідомляє "Радіо Трек".

Це зовсім не вівсянка чи гречка: стало відомо, яка каша є найбільш корисною для українців

Фото: з відкритих джерел

Чому перловка варта уваги

Довгий час перлову кашу вважали простою, "солдатською" їжею. Але сучасна наука доводить: цей доступний продукт має вражаючі переваги для здоров’я.

1. Справжній вітамінно-мінеральний коктейль

У її складі — вітаміни B1, B2, B3, B6, мікроелементи (магній, фосфор, залізо, цинк, мідь, марганець), які підтримують роботу органів і систем.

2. Бета-глюкани — захист серця

Ці природні речовини сприяють зниженню рівня "поганого" холестерину і позитивно впливають на стан судин. 

3. Високий вміст клітковини

Каша надовго дає відчуття ситості, допомагає нормалізувати вагу та покращує травлення.

4. Підсилення імунітету

Амінокислоти, зокрема лізин, підтримують оновлення тканин, синтез колагену й захищають організм на клітинному рівні.

5. Природний пребіотик

Перловка стимулює ріст корисних бактерій у кишківнику, тим самим зміцнюючи травну систему.

6. Низький глікемічний індекс

Її вживання сприяє стабільному рівню глюкози в крові, що особливо важливо для профілактики діабету. 

7. Профілактика серцево-судинних хвороб

Регулярне споживання допомагає зменшити ризики гіпертонії, атеросклерозу та навіть інсульту.

8. Протизапальні властивості

Активні сполуки у перловці здатні знижувати рівень запальних процесів у тілі.

Чому перловка виграє у гречки та вівсянки

Перлова крупа містить більше бета-глюканів і магнію, ніж вівсянка, а її клітковина перетравлюється повільніше, що забезпечує стабільну енергію протягом усього дня. У порівнянні з гречкою, вона позитивніше впливає на мікрофлору кишківника й має вищий вміст селену — потужного антиоксиданту, що сповільнює старіння клітин.

Як додати перловку в раціон

Варіантів використання перловки — безліч:

·         як гарнір до м’ясних або рибних страв;

·         у ситних супах, особливо з грибами або м’ясом;

·         у салатах із зеленню, сирами та горіхами;

·         як солодка каша на сніданок із фруктами, ягодами, медом;

·         у запіканках чи начинках.

Як вже писали "Коментарі", група науковців з Нанкінського медичного університету (Китай) виявила можливий прямий зв’язок між порушеннями сну та станом кишкової мікрофлори. Дослідження опубліковане у журналі General Psychiatry, ґрунтується на масштабному аналізі — понад 386 тисяч випадків безсоння та 26 тисяч зразків мікробіому.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини